Прокуратурата разследва полицаите, били двама младежи

Прокуратурата разследва четиримата полицаи, превишили правата си при задържане и употребили сила срещу момиче и момче в София.

Днес Софийската районна прокуратура (СРП) образува наказателно производство и разпореди разследване срещу Василен Иванов, Борислав Кютински, Ник Николаев и Димитър Тръпчев за това, че на 19 декември миналата година, и четиримата – в качеството им на полицейски органи при изпълнение на службата си, в съучастие (съизвършителство) помежду им, причинили на повече от едно лице (пострадалите Веселина Китова и Александър Грошанов) леки телесни повреди, съставляващи болка и страдание, информираха от прокуратурата.

Разследването е възложено на следовател от отдел "Следствен" към Софийската градска прокуратура, като първоначално определеният срок за неговото провеждане е двумесечен.

В хода на проведената в кратки срокове предварителна проверка от органите на СДВР са събрани достатъчно данни, че при извършената полицейска проверка и последвалото я задържане на Китова и Грошанов на 19.12.2014 г. разследваните полицейски служители са превишили служебните си правомощия и употребената от тях сила е надскочила необходимите предели.

Като законен повод за образуване на делото прокуратурата се е позовала на материали, разпространени в средствата за масова информация – предаването "Господари на ефира", излъчено по Нова Телевизия на 06.07.2015 г. СРП отправя молба за съдействие към Нова телевизия за предоставяне на допълнителни данни във връзка със случая.

Тази вечер пред църквата "Св. Седмочисленици" ще се проведе протест срещу полицейското насилие.

Припомняме, че по-рано днес от предаването "Господари на ефира" изпратиха становище по повод забавянето на излъчването със 7 месеца на скандалното видео.

"Забавихме излъчването на материала по няколко причини. От една страна за нас беше важно да мине известно време, за да може да предпазим хората, заснели видеото от спекулации или реваншистки действия от страна на засегнатите полицаи от Първо РПУ. От друга страна, момента, в който излъчваме дадени материали е винаги плод на програмно решение, част от регулярния процес при реализирането на "Господари на ефира". В историята на Господарите неколкократно сме имали и дори в момента имаме случаи с материали, чието излъчване отлагаме във времето от гледна точка на гледаемостта – някои теми са по-релевантни в определени моменти от телевизионния сезон, като например темата за незаконно строителство на морския бряг е особено актуална когато наближи летния сезон. Освен това ние зорко следим актуалните теми и проблеми в обществото и когато имаме материал, който в дадения момент е свързан с актуални събития, ние го излъчваме, без да ни интересува коя страна и как ще засегнем.

Така че, опитите да се измести фокуса и общественото внимание от същинските проблеми в системата на МВР са абсолютно неуместни. В конкретния случай, по-важно е съдържанието на това видео, а въпроса кога точно е излъчено е от второстепенно значение", заявиха от продаването.

"Повече от година повтаряме и излъчваме материали за ръководството на Първо РПУ в София от този период. Комисар Даниел Пашов и главен инспектор Никола Панчев са хората, ръководили управлението освен по времето на актуалния случай, така и когато момиче беше обвинено, че е скъсало униформата на полицай. Тогава в поредица от репортажи ние доказахме, че това не вярно, а Даниел Пашов и Никола Панчев манипулираха и се опитаха да прикрият случая. Месеци по-късно разбираме, че вместо двамата да бъдат уволнени заради случилото се, те всъщност са повишени: Панчев е началник на Охранителна полиция на обл. Варна, а Пашов вече е старши комисар и е назначен за директор първа степен на Областна дирекция МВР – Варна. Това е поредното доказателство, че "рибата се вмирисва откъм главата", казаха още от предаването.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини