Работници стачкуват в ТЕЦ, бавят им заплатите трети месец

Символични стачни действия започнаха в петък работници от ТЕЦ "Марица-3" в Димитровград. 50 от 270 души персонал в централата закичиха лентички с надпис "Протест". Демонстрацията е организирана от синдикалната организация на КНСБ в ТЕЦ-а.

"Ако исканията ни не бъдат изпълнени, във вторник преминаваме към ефективна стачка", заявиха пред "Труд" работниците. От синдиката настояват да бъдат изплатени заплатите от април насам.

Освен това от КНСБ настояват пред ръководството на централата за сключване на колективен трудов договор (КТД), какъвто, според тях, в предприятието липсва от 10 години насам. Работниците искат и спазване на сега действащия браншови КТД. Те изразяват и своето недоволство, че са на последно място по заплати и социални придобивки в целия бранш. "Наближава година, откакто сме изготвили нашето предложение за КТД и ви поканихме на среща, за да го обсъдим", пише в декларация енергетиците към работодателя им. Те държат да се определи конкретна дата за получаване на месечните възнаграждения и спазването й. Настояват и за получаване на старите ваучери за полагащата им се храна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони