Първанов предвижда разрив с ГЕРБ заради референдумите

Президентът на България /2002-2012 година/ и лидер на партия АБВ Георги Първанов обяви в петък във Велико Търново, че назрява разрив на партньорските отношения с ГЕРБ.

"Това би могло да стане не заради съдебната реформа и здравеопазването, а заради противоречията за реформите в избирателната система и референдумите", уточни Първанов.

Предишният държавен глава разкритикува начина на формулиране на въпросите от страна на президента Росен Плевнелиев в предстоящото допитване за задължително гласуване. Първанов изрази недоволство и от отлагането на обсъждането на законодателни промени.

"В законопроекта има две постановки, които ние не приемаме. Едната е да се провеждат референдуми само заедно със съответните избори. Ако в началото на годината възникне тежък проблем, ние ще трябва да чакаме есенните избори. Вижте Гърция какво направи. Там обявиха допитване от едната седмица за другата. При нас се създава бъркотия в критериите за легитимност", обясни Георги Първанов.

Според него е немислимо да се вземат като база за легитимност резултатите от местните или европейските избори.

Георги Първанов подчерта, че АБВ не подкрепя вариантът за съдебна реформа, разработен от екипа на правосъдния министър Христо Иванов. "Промените в Конституцията на парче няма да ускорят съдебния процес, нито да го направят справедлив. Ако има изменения в основния закон, то те трябва да бъдат цялостни", категоричен е Първанов.

Лидерът на АБВ е убеден, че е редно да се помисли за смяна на политическия модел, регистрацията и финансирането на партиите. Първанов обаче не отхвърли вероятността АБВ да подкрепи съдебната реформа, но само след диалог по спорните параметри.

Георги Първанов изрази недоволство от ултиматумите за бъдещето на кабинета, поставени от представител на Реформаторския блок. Президентът отправи остра критика към депутата от ГЕРБ Методи Андреев заради изказването му, че АБВ, БСП, ДПС и Атака са организирана престъпна политическа група. "Това е едно лице, използвано за мокри политически поръчки. Призовавам да се сложи край на Методи-Андреевщината в политиката", отсече Георги Първанов.

Предстоящите избори ще са триумф на технологията за сметка на личностните способности, подготовка, качества на кандидатите, каза още лидерът на АБВ.

Първанов поясни, че има много лостове и механизми за манипулации, дори и с използване на местната власт."Докато ние правим събрания и убеждаваме избирателите, други събират дейците на организираната престъпност и решават изхода на изборите. Научих, че и в Община Лясковец съществува явлението "изборен туризъм", коментира Първанов.

При визитата си във Велико Търново той обяви, че АБВ е в коалиция със Земеделски съюз "Александър Стамболийски" с председател Спас Панчев. Двамата лидери представиха кандидатите за кметове на Горна Оряховица и Лясковец. За поста в железничарския град ще се бори Никола Колев, който 16 г е управлявал общината. За градоначалник на Лясковец пък ще се състезава юристът Петър Занков.

"Добрата коалиция отрича монопола на една или друга партия и изисква равностойно партньорство, разбирателство и максимално сцепление. В много общини преговаряме за коалиране с БСП. Нямаме обаче ангажименти за съвместно участие във вота с ГЕРБ и Реформаторския блок", заяви Първанов.

Лидерът на АБВ уточни, че представлява млада партия, която прави вече две изборни кампании без да има никакво участие в местната власт. "Наесен ще имаме десетки кметове на общини, много управници на малки населени места, както и стотици общински съветници", прогнозира Георги Първанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини