Меркел: Споразумението по Брекзит изисква още много разговори

Министър Кралев награди джудиста Ивайло Иванов за златния му медал от Гран при в Хага

Съдят дрогиран шофьор, ругал полицаи

БТПП: Липсата на кадри и цените на енергията тревожат най-силно българския бизнес 54% от работодателите очакват подобрение на бизнес климата през 2019-та

Музеят на хумора и сатирата в Габрово представя изложбата „ВНИМАНИЕ!“ 27 визуални артисти от региона показват свои творби

България още не е уведомена официално, че „Турски поток“ ще минава през нейна територия Зам.-енергийният министър Красимир Първанов: Очакваме в най-скоро време писмото от "Газпром"

Синът на Майкъл Джордан и българската му годеница си почиват на Бахамите (СНИМКИ И ВИДЕО)

Осъдиха пътната агенция заради спукани гуми в дупка на булевард, част от републикански път

НС въведе тавана от 5000 лв. при обезщетенията за далечни роднини на загинали на пътя

Иззеха старинни монети, антични предмети и орнаменти от домовете на двама старозагорци

СГС пусна срещу подписка студента, който надраска Паметника на съветската армия

30 години затвор за Георги Генов, който уби съпругата си от ревност в Пещера

Министър-председателят Борисов се срещна с министъра на външните работи на Египет Самех Шукри

Министър Ангелкова: Очакваме 10% ръст на туристите в Пловдив през 2019 г.

Вдигнаха 27 „златни” сватби в Горна Оряховица „Младоженците” бяха приветствани от кмета инж. Добромир Добрев

Европарламентът прие резолюция за авторските права в дигиталната епоха

Предложенията, които се очакват от Европейската комисия за обновяване на законодателството на ЕС в областта на авторските права в дигиталната епоха, трябва да гарантират справедлив баланс между правата и интересите на творците и потребителите, заявява Европейския парламент (ЕП) в резолюция, приета вчера. Необходимо е подобряване на трансграничния достъп до онлайн съдържание, заявяват депутатите, като в същото време отбелязват значението на териториалните лицензи, особено за телевизионни и филмови продукции, съобщиха от пресцентъра на ЕП.

„Парламентът се вслуша в притесненията на европейците и отхвърли предложението за ограничаване правото на свободно заснемане на публичното пространство. Това решение е пример за основното послание на доклада: предстоящото предложение за обновяване на законодателството от комисар Йотингер трябва да отразява основополагащата роля, която имат някои изключения – да дадат на авторите свобода да създават, на потребителите правна яснота, а на всички – достъп до произведенията на културата и знанието“, заяви авторката на доклада Юлия Реда (Зелени/ЕСА, Германия) след гласуването.

Незаконодателната резолюция, която оценява прилагането на ключови аспекти от законодателството за защита на авторските права преди предстоящото предложение от страна на Комисията за неговото обновление, беше приета с 445 гласа „за“, 65 „против“ и 32 въздържали се.

По-добър трансграничен достъп до произведения на културата и до знание

На потребителите твърде често е отказван достъп до някои услуги по причини, свързани с географското положение, посочва Европарламентът и подчертава, че тези практики не следва да възпрепятстват достъпа на културните малцинства, живеещи в държави членки на ЕС, до съществуващо съдържание или услуги на техния език. Депутатите приканват Комисията да предложи подходящи решения за подобряване на трансграничната достъпност на услугите и на съдържанието с авторски права.

В същото време ЕП отбелязва значението на териториалните лицензи в ЕС, по-специално по отношение на аудио-визуалната и филмовата продукция. Териториалните лицензи отразяват културното богатство на Европа, заявяват депутатите. Въпреки че териториалността е изначално присъща на съществуването на авторските права, този принцип не противоречи на мерките за гарантиране на преносимост на съдържание, посочва резолюцията и се обявява за подобряване на преносимостта на онлайн услугите в рамките на ЕС.

Авторските права следва да се адаптират към дигиталната епоха

Комисията трябва да направи преглед на съществуващите изключения и ограничения на авторските права с цел по-доброто им приспособяване към цифровата среда, заявяват депутатите. Те също така приканват Комисията да разгледа възможността да направи определени изключения задължителни, когато целта е да се защитят основни права, и да обмисли приемането на изключение, което да позволява на библиотеките да дават назаем книги в електронен формат. Анализът на текст и данни за научноизследователски цели трябва също да бъде улеснен.

Парламентът призовава за мерки за гарантиране на справедливо и подобаващо възнаграждение за всички категории притежатели на права, включително във връзка с цифровото разпространение и използване на техните произведения. Депутатите искат и подобряване на договорната позиция на авторите и изпълнителите спрямо другите притежатели на права и посредниците.

Парламентът приканва Комисията да проучи как би се отразило въвеждането на единно европейско авторско право върху цялата територия на ЕС.

Изображения на сгради и творби на изкуството на обществени места

По отношение на правото за създаване и публикуване на изображения и снимки на публични сгради и творби на изкуството, депутатите предпочитат да се запази сегашното положение, като те отхвърлиха предложение в проекторезолюцията използването на такива изображения за търговски цели да изисква одобрение от притежателите на правата. Според сегашното законодателство, всяка страна има възможност да въведе или да не въведе т.нар. клауза за „свобода на панорамата“ в своето законодателство.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.