Над 50 огнеборци, Гражданска защита и доброволци гасиха 5 часа пожар край Търново

На 18 март 2018 да почерпят

Чехия, Словакия и Швеция отхвърлиха твърденията на Мария Захарова за съпричастност към невротоксина, използван срещу Сергей Скрипал

Приключиха преговорите между шведския и севернокорейския външен министър

Изборите в Русия: Странни птици има сред осемте кандидати

Само 1 от 10 българи спортува активно, румънците са по-мързеливи от нас в ЕС 70% от нашенците обаче смятат, че са в добро или много добро здраве

Властите в Албания издирват двама българи, част от банда за фалшиви документи

25 000 руснаци може да гласуват у нас за президент Бюфет с деликатеси ще има в секцията на посолството в София

Вижте акцентите от броя на “Труд” в неделя, 18 март 2018

Българка с награди за висша мода в Щатите Заедно с трима сънародници Антоанета Балабанова получи оскар на съпътстващите призове Red Carpet Concierge International в Чикаго

Томислав Дончев: Тези които искат да бутнат властта с партизански методи, заслужават прозвището “гадове”

Варненски ученици спечелиха конкурс на НАСА В надпреварата участвали над 10 000 деца от цял свят

Китай заяви, че е категорично против американския закон за официалните контакти между САЩ и Тайван

Гореща размяна на съпруги В “Смени жената” певицата Йоана гледа овце, фитнес моделът Биляна Йотовска яде свински крачка и жена на каишка чете Библията

ТЕЦ “Бобов дол” спря работа напълно

Европарламентът прие резолюция за авторските права в дигиталната епоха

Предложенията, които се очакват от Европейската комисия за обновяване на законодателството на ЕС в областта на авторските права в дигиталната епоха, трябва да гарантират справедлив баланс между правата и интересите на творците и потребителите, заявява Европейския парламент (ЕП) в резолюция, приета вчера. Необходимо е подобряване на трансграничния достъп до онлайн съдържание, заявяват депутатите, като в същото време отбелязват значението на териториалните лицензи, особено за телевизионни и филмови продукции, съобщиха от пресцентъра на ЕП.

„Парламентът се вслуша в притесненията на европейците и отхвърли предложението за ограничаване правото на свободно заснемане на публичното пространство. Това решение е пример за основното послание на доклада: предстоящото предложение за обновяване на законодателството от комисар Йотингер трябва да отразява основополагащата роля, която имат някои изключения – да дадат на авторите свобода да създават, на потребителите правна яснота, а на всички – достъп до произведенията на културата и знанието“, заяви авторката на доклада Юлия Реда (Зелени/ЕСА, Германия) след гласуването.

Незаконодателната резолюция, която оценява прилагането на ключови аспекти от законодателството за защита на авторските права преди предстоящото предложение от страна на Комисията за неговото обновление, беше приета с 445 гласа „за“, 65 „против“ и 32 въздържали се.

По-добър трансграничен достъп до произведения на културата и до знание

На потребителите твърде често е отказван достъп до някои услуги по причини, свързани с географското положение, посочва Европарламентът и подчертава, че тези практики не следва да възпрепятстват достъпа на културните малцинства, живеещи в държави членки на ЕС, до съществуващо съдържание или услуги на техния език. Депутатите приканват Комисията да предложи подходящи решения за подобряване на трансграничната достъпност на услугите и на съдържанието с авторски права.

В същото време ЕП отбелязва значението на териториалните лицензи в ЕС, по-специално по отношение на аудио-визуалната и филмовата продукция. Териториалните лицензи отразяват културното богатство на Европа, заявяват депутатите. Въпреки че териториалността е изначално присъща на съществуването на авторските права, този принцип не противоречи на мерките за гарантиране на преносимост на съдържание, посочва резолюцията и се обявява за подобряване на преносимостта на онлайн услугите в рамките на ЕС.

Авторските права следва да се адаптират към дигиталната епоха

Комисията трябва да направи преглед на съществуващите изключения и ограничения на авторските права с цел по-доброто им приспособяване към цифровата среда, заявяват депутатите. Те също така приканват Комисията да разгледа възможността да направи определени изключения задължителни, когато целта е да се защитят основни права, и да обмисли приемането на изключение, което да позволява на библиотеките да дават назаем книги в електронен формат. Анализът на текст и данни за научноизследователски цели трябва също да бъде улеснен.

Парламентът призовава за мерки за гарантиране на справедливо и подобаващо възнаграждение за всички категории притежатели на права, включително във връзка с цифровото разпространение и използване на техните произведения. Депутатите искат и подобряване на договорната позиция на авторите и изпълнителите спрямо другите притежатели на права и посредниците.

Парламентът приканва Комисията да проучи как би се отразило въвеждането на единно европейско авторско право върху цялата територия на ЕС.

Изображения на сгради и творби на изкуството на обществени места

По отношение на правото за създаване и публикуване на изображения и снимки на публични сгради и творби на изкуството, депутатите предпочитат да се запази сегашното положение, като те отхвърлиха предложение в проекторезолюцията използването на такива изображения за търговски цели да изисква одобрение от притежателите на правата. Според сегашното законодателство, всяка страна има възможност да въведе или да не въведе т.нар. клауза за „свобода на панорамата“ в своето законодателство.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.