Антон Хекимян: Готвя се за ефир отговорно и всеки ден

- Кога ти липсва партньор в “Тази сутрин”, Антоне?

- Като водещ започнах сам (в “Тази събота” и “Тази неделя” - б.р.). Като репортер също винаги си сам. Така че за мен беше новото да свикна не да съм сам, а по-скоро с друг партньор. Но с Биляна Гавазова бързо влязохме в синхрон. А наче тя ми липсваше първите дни, след като излезе в майчинство, защото нямаше никой до мен на стола в студиото (смее се). Липсва ми, когато в студиото се получи интересен разговор или тема, които искам да обсъдим, дори извън ефир.

- Много зрители си мислят, че работата ти приключва след 9,30 ч, когато свършва и предаването. Кога си тръгваш от телевизията?

- Те няма да ми повярват, но аз съм малко луда глава и понякога стоя до късно вечер в Би Ти Ви. Обикновено излизам към 17 ч, за да отида на фитнес. Но преди това участвам активно в подготовката на предаването за следващия ден. Много е важно да подбереш темите, да измислиш правилните герои, да се пребориш за топ госта с конкуренцията. Държа гостите, които идват в “Тази сутрин”, да ги каня лично. Всичко това ми дава адреналина, а не просто да се появя по телевизора и да кажа “добро утро”.

- Има зрители, които смятат, че не се готвиш достатъчно добре за гостите и ефира си. Например при интервюто с премиера Бойко Борисов, че не си използвал времето, за да получиш отговори на по-важни въпроси, а си задавал такива, целящи сензация. Или, когато попита екоминистърката “не са ли тези опашки на лифта малко спекулативни?”. Или въпроси като “кога ще бъде приет законът за неприкосновеността на частната собственост?” (вместо за самоотбраната) към МВР министърката Румяна Бъчварова.

- Аз се готвя за ефир, като сядам и чета всичко, което е минало или е актуално за даден гост и тема. Правя го отговорно, и то всеки ден. Заради това не си тръгвам в 9,30 ч, както вече казах. Понякога продължавам да чета и вкъщи. Но не съм си позволил да изляза в ефир нито веднъж, без да съм се подготвил. Разговорите, които водим в студиото, са актуални и това ги прави спорни, понякога дори са противоречиви, защото самите теми са такива. В такъв случай ми се струва нормално да има коментари - това значи, че разговорът е направил впечатление. Важно ми е каква е обратната връзка, когато изляза на улицата и си говоря с хората. При интервюто с Борисов задавах голяма част от въпросите именно написани от хората. Не сме търсили сензация, опитахме се да бъде балансирано и да намерим отговор по конкретни казуси, както и по общи теми, като най-важното беше да се разбере дали хората ще подобрят качеството си на живот. Интервюто с екоминистърката беше много отдавна, но си спомням, че имаше информации, че опашките пред лифта са снимани по такъв начин, за да внушават, че има нужда от още един. Рискът на живото предаване е възможността от лапсуси – случва се и на най-добрите, дори в световните телевизии.

- Кога ти помагат продуцентите?

- Когато има тежки интервюта - с главния прокурор, с премиера... Тогава правим детайлна структура на интервюто. Но иначе аз сам решавам какви въпроси да задам и имам пълната свобода.

- Възразявал си на продуцентите срещу някой гост? Особено когато се стига до по-тежки разговори, като гостуването на съучениците на убития Георги в Борисовата градина.

- До голяма степен сме създали екип, който мисли по сходен начин, нищо, че може да звучи като клише. Споровете ни са по-скоро в това къде да включим даден гост, а не дали да го каним изобщо.За тежките разговори - много е трудно. Аз съм имал много такива, докато бях репортер, но сякаш когато не се случват в студиото, се приемат по-лесно от зрителите. Помня, че имаше много реакции, но същите момчета, преди да дойдат при нас, гостуваха и в друга телевизия... Но, както много обществени личности са казвали - щом не е минало по Би Ти Ви, значи не е новина. Специално за този случай много внимателно анализирах всичко, което се изговори за гостуването на децата. Но никой не се вслуша в това, което казаха те - че са ужасени, че някои медии са си позволили да се изгаврят с паметта на Георги. Те дойдоха да кажат, че той не е хулиган и че искат да се разбере истината. Ето, колко време мина от убийството му и нещо да се е променило? То е същото като това някой да пита защо каним майката на убития Паоло или родителите на децата от Симеоновград, които бяха прегазени. И за тях още няма възмездие.

- Ходи ли на концерта на Джорджано, когото интервюира преди време?

- Да, за малко. Отидох от професионален интерес - да видя той как ще се държи, както и хората, които са отишли на концерта му, как ще реагират. Оказа се, че те са наясно какъв е той, как пее, но бяха отишли да се забавляват - бяха там и пееха песните му.

- Ти ли реши да го поканиш в студиото?

- Да, аз съм гледал негови клипове отдавна.

- С какво неговото представяне обогати зрителите?

- Това е феномен, който се развива в интернет и не му е трябвало тв ефир, за да стане популярен. Нека зрителите преценят дали е фрийк, дали е налудничав или толкова ексцентричен, че не могат да го понасят, независимо че в същото време могат да понасят, да кажем, някои от политиците ни. Всъщност за много от нещата, които правя, знам, че ще отнеса негативни коментари, но зрителите, които гледат с чисто сърце, ме разбират. Защото нито за един момент не съм опитвал да се изгавря с моите герои, нито да бъркам с шиш в душата им.

- Ясно ли е вече кой ще те замести, докато си в отпуск?

- Все още не. Ще почивам в началото на август - една седмица със семейството ми, а другата - с приятелите.

- Какво предизвикателство не би приел - да ринеш оборски тор, да продаваш череши на сергия на улицата или?

- Няма да имам проблеми с нито едно от тези предизвикателства, даже съм ги правил. Обаче идеята беше да закараме политиците при хората - затова призовахме зрителите да дават предложения за обществено важни предизвикателства.

- Как приемаш оценката “малкият Бареков”?

- Това също е сред любимите “дъвки”. Мисля, че това определение отдавна изгуби актуалност, особено след като Бареков предпочете съвсем друг професионален път. Освен че и той е седял в стола на водещ на същото предаване, други прилики не намирам.

Нашият гост

Антон Хекимян е роден през 1984 г. В Стара Загора. Завършил е езикова гимназия "Ромен Ролан" там, а след това и Факултета по журналистика към СУ „Св. Кл. Охридски”. От края на първи курс работи в сутрешния блок на Би Ти Ви. От миналата есен е водещ на „Тази сутрин”.

##########

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта