Закопчаха бивш полицай и ортаците му за изнудване и рекет над проститутки

Бившият полицай от БОП с митичен във варненския ъндърграунд ореол Веселин Жеков бе арестуван заедно с четирима свои ортаци при операция на БОП-Варна, наредена от специализираната прокуратура. Тя е резултат от разследване срещу организирана престъпна група, занимаваща се с изнудване и рекет на проститутки, уточниха от прокуратурата.

В сряда през нощта ченгетата атакуваха бар в центъра на Варна, а по-късно и други адреси. Заедно с Жеков за 72 ч зад решетките бяха тикнати ММА-боецът Здравко Вълчев - Добермана, Иван Балинов, Иван Иванов и Антон Бицов, а за издирване бе обявен Свилен Цонев - Електрата.

Според прокуратурата тартор на бандата, наричана във Варна "Фирмата", е Веселин Жеков. Той е привлечен като обвиняем за това, че от началото на май 2014 г. до края на летния сезон е командвал бизнес с рекет над жрици на любовта. Помагачите му ги изнудвали да плащат по 100 лв. седмично "такса спокойствие". За двама от тях - Иван Иванов и Иван Балинов, прокуратурата има доказателства, че с юмруци и метални тръби са пребивали и осакатявали непокорни проститутки, за да получат исканите суми. По досъдебното производство вече са разпитани 16 души, а днес /събота/ спецпрокуратурата ще внесе искане за постоянни мерки за неотклонение на петимата задържани.

Подземният бизнес на Жеков, популярен като Весо Полицая, е свързана и с наркоразпространението, коментират запознати. Името му е познато в подземния свят от близо 2 десетилетия, но на практика досега той има само една присъда - по мегаделото от 2008 г. за ръководената от общинските съветници Веселин Данов и Иван Славков организирана престъпна група.

Жеков се споразумя с прокуратурата, стана свидетел срещу съдружниците си и получи 2 г. и 4 месеца затвор, голяма част от които прекара под домашен арест. Преди процесът да приключи, през февруари 2009 г., по вилата му бе открита стрелба с гранатомет, но той оцеля. Полицейски чадър е пазил Полицая през всичките тези години, твърдят редови ченгета, които прогнозират арести на бивши и настоящи свои колеги, ако Жеков пропее. Самият той не е крил топлите си връзки с органите на реда, припомня сайта "Афера", който през март писа за визита на Жеков при криминалисти в областната дирекция на полицията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право