Самолети на ток прелетяха над Ламанша

Електрически самолет на "Еърбъс" прелетя вчера за първи път над Ламанша, но бе изпреварен с няколко часа от френски пилот, който направи същото със своя електроплан, съобщи АП.

Машината E-Fan на европейския концерн излетя от Лид в Югоизточна Англия около 11,15 ч българско време и се приземи на летището край френския град Кале в 11,56 ч. Тя бе управлявана от френския пилот Дидие Естейн, който измина разстоянието от 74 км почти 106 години, след като негов сънародникът става първият авиатор, прелетял над Ламанша с апарат по-тежък от въздуха.

Но в четвъртък през нощта французинът Юг Дювал излетя от Кале и кацна в Дувър, Англия, след което измина обратно същия път от 52 км със своя двумоторен едноместен самолет, който тежи около 100 кг. Той каза пред АП, че е достигнат скорост от 150 км/ч. И подчерта, че успешният полет е "важен момент" след години за преоборудване на самолета "Крикри" и изпитания над сушата. Дювал е член на група за въздушна акробатика и през 2011 г. постави скоростен рекорд за полет с електроплан.

От "Еърбъс" приветстваха Дювал за опита му, но заявиха, че не са притеснени, защото научили, че самолетът му бил на гърба на друг при излитането.

Пилотът на E-Fan Дидие Естейн отказа да коментира колегата си. "Да летя със самолет като този бе детската ми мечта", заяви той, като отхвърли сравненията с Луи Блерио, направил своя новаторски полет на 25 юли 1909 г., предаде АФП.

"Този самолет ще ни позволи да разрешим проблема с шума и е крачка напред към намаляването на вредните емисии - това са двата най-важни екопроблема на авиацията", заяви Патрик Гандил, шеф на френското гражданско въздухоплаване.

Прототип на E-Fan, разработен "Волтеър" - дъщерна компания на "Еърбъс", бе показан за първи път на авиошоуто в Бурже през 2013 г. След първия полет през април 2014 г., машината с тегло около 600 кг е направила още стотици. "Еърбъс" планира да пусне на пазара в края на 2017 г. версия Е-Fan 2.0, при която двете места ще са едно до друго. Четириместната трябва да е готова през 2019 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл