Вицепремиерът Ивайло Калфин: До 2023 година дефицитът в НОИ ще намалее 3 пъти

До 2023 година дефицитът в НОИ ще намалее 3 пъти, от 2,5% от БВП до 0,8%. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин,по време на посещение в общностен център и център за настаняване от семеен тип в град Долни чифлик, съобщи „Фокус”.

Министър Калфин посочи, че според промените до 2037 година, дефицитът в НОИ ще бъде намален два пъти. Той коментира анализа на института по пазарна икономика, като посочи, че много трудно могат да се правят точни прогнози за след 20 и повече години. Министър Калфин беше категоричен, че колкото по-бързо се въведат новите мерки, толкова по-бързо ще се справим с големия дефицит в НОИ.

По въпроса за Конституционната реформа, той беше категоричен, че АБВ е единствената партия, която предлага собствен проект за промени в Конституцията. Според него не става въпрос за промяна само на лицата, а системата на практика да остане същата. Според него това в особено силна степен важи за състава на Висшият съдебен съвет. Той даде за пример, така наречената „блокираща квота” и попита защо има такава при прокурорите, а не и при съдиите.

Според него промените в Конституцията трябва да бъдат подложени на още по-голямо обсъждане и не бива те да се натрапват по модела „aко не приемате промените вие сте лошите”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес