Папата клейми МВФ и мерките за икономии

Франциск: Гоненията на християни са трета световна война

В една от най-страстните си и дълги речи досега папа Франциск заклейми "новия колониализъм" на кредитните институции като МВФ, които налагат мерки за икономии, защити "свещеното право" на бедните на работа, подслон и земя и призова да се сложи край на "геноцида" срещу християни.

В словото си в Санта Крус, Боливия, където е на посещение, светият отец помоли за прошка за греховете, извършени от католическата църква срещу коренното американско население при превземането на американския континент, предаде в. "Гардиън".

"Нито една сила няма право да лишава народите от техния суверенитет. Когато това се случва, се заражда нов колониализъм", обяви папата. И разясни, че този колониализъм има много лица - "корпорации, кредитни институции, различни договори за свободна търговия, налагането на мерки за икономии, които винаги стягат колана на работниците и на бедните".

Франциск отново размаха пръст на капитализма и нарече стремежа към богатство "фъшкия на дявола", цитирайки епископ от IV век.

Папата обърна внимание на преследванията, мъченията и убийствата на християни по света, основно в Близкия изток, което нарече "трета световна война" и "геноцид".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят