Деветте пътя към еврофондовете: Как ще се разпределят 3,5 млрд. лв.?

България ще инвестира 3,5 млрд. лева в екология и опазване на природата чрез оперативна програма „Околна среда“ до 2020 г. Бюджетът на новата екопрограма е същият като в предходния програмен период. Как се разпределят средствата?

По-голямата част от тях – 70%, са за ВиК инфраструктура. Заради бедствията, връхлетели страната ни през последните години, по новата програма са предвидени мерки за превенция на наводнения и свлачища. Другата новост в програмата е, че приоритет е подобряването на качеството на въздуха.
Кои са шесте приоритетни оси по новата ОП „Околна среда”? Улеснени ли са процедурите за кандидастване? Усъвършенстван ли е механизмът за управление на евросредствата?

Тези и много други въпроси ще намерят своите отговори на бизнес форума, посветен на новата ОП “Околна среда”, който ще се проведе на 14 юли в столичния хотел “Маринела”. На него министърът на околната среда и водите Ивелина Василева лично ще представи новата програма, а министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова ще коментира бъдещето на ВиК сектора. Във форума ще участват кметове от цялата страна, представители на основните браншови организации и кредитни институции с отношение към ОП „Околна среда”.

Събитието е част от националната кампания “Деветте пътя към еврофондовете”, чиито организатори са вестниците “24 часа” и “Труд” в партньорство с КРИБ. Идеята на кампанията е да допринесе за ръста на българската икономика, което включва и по-бързото стартиране на деветте европрограми от новия програмен период до 2020 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес