На 18 октомври 2018 да почерпят

Вижте къде е отведен Северин Красимиров след кацането му в София (ВИДЕО)

В Германия е предотвратен терористичен атентат на „Ислямска държава“

Главният архитект на сръбската столица Милутин Фолич: В Белград, като в София, убеждаваме хората да слязат от колите си Създават един от най-дългите паркове в Европа и мост-произведение на изкуството

Български светини в сърцето на Кападокия Изложбата представя фотографии на културни обекти като Рилския манастир, Боянската църква, Тракийската и Казанлъшката гробници

Изчезваме по естествен път 4,9 млн. остава населението на България до 2070 година, сочи доклад за националната сигурност

Премиерът Борисов: Толкова ежедневни станаха спорове на патриотите, че не намирам за интересно дори да ги коментирам (СНИМКИ И ВИДЕО) В Брюксел получил извинения от всички, подвели се по клеветническата кампания за убийството на Виктория Маринова

Нужни са 10,5 млрд. лв. за пътна безопасност Лошите шосета водят до 19 пъти повече загуби от катастрофи

ДДС при ползване на имот от шефа на фирмата

Пуснаха под гаранция шофьора, блъснал момче на пешеходна пътека в Своге

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 18 октомври 2018

163 млн. лв. получава спешна помощ 237 обекта от системата ще бъдат подпомогнати и обновени

26-годишен мъж е загинал при катастрофа във Варна

Отговорност за чужда вина в сделки с горива Никъде по света няма такава практика

Германци носят старите ни дрехи 50 000 тона се обработват на година в България

Да „настроиш“ месечното неразположение според отпуската? Може, но само инцидентно!

Дойде сезонът на летните отпуски. Дамите обаче могат да прекарат почивката не по най-приятния начин, ако точно в този момент ги застигне месечният им цикъл. Затова някои от тях посягат към медикаменти, които отлагат с няколко дни естествения биоритъм. Каква „цена“ за сметка на здравето обаче плащат в този случай, попитахме д-р Антони Ненов, началник на Гинекологичното отделение в столичната Втора АГ болница „Шейново“.

„Един от начините за отлагане на менструацията е продължаване приемането на противозачатъчните средства. В този случай жената не спира да пие хапчетата антибебе, когато трябва да свършат, а минава на следващата опаковка. Така се печелят няколко дни“, обясни д-р Ненов.

Вторият вид препарати, с който се постига „безоблачна“ отпуска, са т. нар. гестагени (прогестероновите медикаменти). Към тях посягат жени, които не пият противозачатъчни. Ако българката започне да приема гестагени, се гарантира нужният ефект. „Не можем да кажем, че подобно решение трябва да е недопустимо. Но също не е невъзможно да се стигне до хормонални последици върху следващите менструации“, отсече акушер-гинекологът. Просто казано, ако вземеш гестагени еднократно, това е в рамките на допустимото. Но ако зачести като начин за промяна на периода на цикъла, хормоналният баланс сериозно може да се увреди.

„Пак ще повторя – не че не могат да се приемат, но не е добре за здравето тези медикаменти да се ползват често“, заяви специалистът.

Рискове има и ако гестагените се приемат дълго време, тоест през повече дни, през които жената иска да възпре менструацията си. „Ако пиете лекарството за срок до десетина дни, няма да има проблеми, но ако ги вземате примерно месец или повече – това не е нормално и носи опасните последици! Принципно каквато и да е намеса в биоритмите не е добра“, заяви АГ специалистът. Много по-безобидно е, ако жената приема противозачатъчни и чрез тях отлага месечното неразположение.

Подобна е картината и със спешната контрацепция. Ако се прекалява с нея, тя дава отражение върху редовността на цикъла. Препаратите, които се вземат до 3 дни след непротектиран полов акт с цел да ликвидират опасността от забременяване, трябва да се приемат много рядко. „Приемът им наистина да е само в спешни и в единични случаи“, посъветва д-р Ненов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.