Отиде си легендарният актьор Омар Шариф

На 83 години почина в Кайро почина актьорът Омар Шариф, съобщи за медиите неговият агент. Роденият в Египет изпълнител беше най-голямата филмова звезда на арабския свят и оставя след себе си повече от 100 роли в киното, наситил епичната му 60-годишна кариера. Преди няколко месеца, синът му Тарек Ел-Шариф съобщи публично, че неговият баща страда от болеста на Алцхамер. Според изданието “Варайъти” големият актьор е издъхнал след като е получил инфаркт в болница в египетската столица.

Омар Шариф изковава своята слава и се позиционира в авангарда на световните кинозвезди през 60-те години на миналия век. В рамките на три години той участва в ключови роли в две от най-легендарните и успешни суперпродукции на всички времена – “Лорънс Арабски” от 1962 и “Доктор Живаго” през 1965. След монументалния успех на двете заглавия в целия свят, младият, импозантен и харизматичен Шариф се превръща в холивудското лице на Близкия изток и получава статут на жива екранна легенда.

Актьорът е роден на 10 април 1932 година в Александрия, Египет като Мишел Шахуб в семейството на търговец на палисандрово дърво с католически корени от Ливан. По-късно взима името Шариф, което означава “благороден” на арабски. Младият Омар учи във престижния Victoria College в Александрия, където негов съученик е Едуард Саид. В колежа Шариф развива интерес към спорта и театъра. Кариерата му на актьор в Египет започва в началото на 50-те години и той бързо става местна звезда с роли в над 20 локални продукции. Първата му англоезична роля е в епичната историческа мегапродукция на Дейвид Лийн “Лорънс Арабски”. Той играе образа на Шариф Али, а изпълнението му е високо оценено от критика и публика и му носи номинация за “Оскар” за поддържаща мъжка роля и “Златен глобус” в същата категория. През 1965-а Шариф отново работи с големия майстор Лийн по екранизацията по романа на Борис Пастернак “Доктор Живаго”. Тричасовият епос с Шариф и Джули Кристи печели пет награди “Оскар” и става един от най-гледаните филми в историята.

В следващите години той получава възможност да развие таланта си с много различни роли в първокласни продукции. В края на 60-те той разгневява фанатичното правителство на Египет с решението си да играе в комедията Funny Girl, редом до Барбара Стрейзънд, която подкрепя Израел. Въпреки всичко Шариф участва и в продължението, озаглавено Funny Lady.

Шариф добавя класа и харизма към други високопрофилни заглавия като Mackenna's Gold и Juggernaut, където партнира съответно на легендите Грегъри Пек и Ричард Харис. Звездата изпробва комедийния си талант с кратка, но забавна поява в прочутите серии на Блейк Едуардс за Розовата пантера.

В последине години той беше разредил своите участия като най-популярният филм с него в скорошно време е пустинният епос “Идалго”, където в главната роля е Виго Мортенсен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура