Калфин: Всяко дете трябва да има равен шанс за социален старт

„Центрове като този, в който вече няколко месеца живеят 14 деца, са доказателство за необходимостта от деинституционализация. Личното отношение, което всяко едно дете получава тук, както и във всеки един от останалите Центрове, подобрява значително шансовете за социализация и интеграция на децата в риск“. Това каза министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на церемонията по официалното освещаване на Центъра за настаняване от семеен тип в община Долни Чифлик.

Социалната услуга, на стойност 185 000 лв., се реализира по проект, финансиран от Министерството на труда и социалната политика по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и подпомага деинституционализацията на деца с умствена изостаналост и с физически увреждания, настанени преди това в специализирани институции.

В рамките на посещението си в община Долни Чифлик, министър Калфин се запозна с персонала и разгледа условията, предлагани в още три заведения за социални услуги на територията на общината – Общностният център, Център за социална рехабилитация за деца и възрастни и Дневен център за възрастни.

Общностният център е изграден по Проекта за социално включване на Министерството на труда и социалната политика и предоставя безплатно семейно консултиране и подкрепа, здравна консултация за деца, допълнителна подготовка за равен старт в училище, индивидуална педагогическа подкрепа за деца с увреждания и техните родители. Неговата стойност е близо 713 000 лв. По проекта е разкрита и детска градина за 50 деца.

В Центъра за социална интеграция и рехабилитация за деца и възрастни и Дневния център за възрастни се предоставя денонощно медицинско обслужване на нуждаещите се, които наброяват общо над 50 души.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини