Отидете на гинеколог след отпуска!

Най-честно след полов акт без предпазни средства се „пипва“ бактериална вагиноза, херпесна, хламидиална, стрептококова или стафилококова инфекция. Т.е. става дума за много видове бактерии, които могат да предизвикат възпаление на влагалището. До най-сериозни последици водят хламидиалната и херпесната вирусна инфекция и тази на човешкия папиломен вирус.

„Наличието на хламидии протича почти безсимптомно, със съвсем леко течение. Само че в това време заболяването предизвиква пагубни действия в организма на жената. Стига се до сраствания, които могат да доведат до сериозен стерилитет“, описа д-р Антони Ненов от „Шейново“.

От самото име се разбира, че херпес вирусната инфекция е много неприятна. Често се получават рецидиви, които направо съсипват сексуалния живот и самочувствието на представителките на нежния пол. А човешкият папиломен вирус води до рака на шийката на матката. Профилактика срещу него може да се извърши само със съществуващите ваксини, но при определени условия и възраст. Спасение е извършването на цитонамазка - поне един път годишно, за да се установи навреме евентуален проблем.

Жените често питат какви симптоми задължително трябва да ги отведат до АГ кабинета? „Засилен вагинален секрет, който има неестествен цвят и мирис, зачервяване и сърбеж в областта на половите органи, болка в зоната на влагалищната стена (т.е. тя е по-ранима), кървене - макар и оскъдно, при полов акт или извън менструалния период“, отговори д-р Ненов. А при херпесните инфекции се получава болка в точно определено място, което може да се опише като малка пъпка. Тя има едно или няколко мехурчета, които се спукват след 24-48 часа. Самата ерупция (б.р. - образуванието) преминава за около 5-6 дни. Това е типичното при херпеса на половите органи и трябва да се отиде при специалист, който ще изпише препарати за локално третиране на оплакването. Ако херпесът се появява отново и отново, тогава се вземат мерки за повишаване на имунитета.

„Подуване в областта на срамните устни, което се наблюдава асиметрично - само при едната от тях (в същото време постоянно „расте“ и е болезнено), е много сериозен проблем. И при него незабавно се налага да се отиде на лекар. То се получава вследствие на инфекция, която възпалява т. нар. бартолинова жлеза“, допълни д-р Ненов. Този проблем обаче е различен от инфекциите, отключвани след прилагането на коламаска в областта на интимната зона или при бръснене.

Веднага възниква въпросът има ли вероятност коламаската да стане „преносител“ на полова болест? „Не, но чрез нея може да се предаде кожен проблем, ако инструментите не са дезинфекцирани. Само че това се случва доста трудно, тъй като коламаската се приготвя на висока температура и опасността е по-скоро теоретична“, заяви д-р Ненов. Реални рискове има, когато се ползват остри инструменти като бръснач, тъй като те нарушават целостта на кожата.

Аналогичен е вечният въпрос - може ли от басейна да се пипне сексуално заболяване. „При потапянето в публичните басейни, които са прекалено хлорирани, не се получава полова инфекция, а бяло течение вследствие на въздействието на голямото количество хлор, навлизащо и във влагалището“, отговори специалистът. И допълни: „Така водата извършва антисептично действие. В този случай се наблюдава гъбична инфекция не защото има гъбички в басейна, а защото хлорът нарушава естествената флора на влагалището, както вече обяснихме. Т.е. „избухва“ развитието на гъбички, които така или иначе ги има в него.“ Единични са случаите на трихомонии, до които се е стигнало след посещение на басейн.“

Много важно е след края на отпуска жената да отиде на гинеколог, независимо дали има, или няма оплаквания. „А това ще стори всяка, която държи на половото си здраве“, завърши д-р Ненов. Него и колегите му ги чака най-много работа в края на септември, защото по традиция по време на летния отпуск задръжките падат, разумът отстъпва на страстта и често се извършват необезопасени сексуални контакти.

„Ако впоследствие се е появило бяло течение, доста от жените го неглижират и смятат, че могат да се самоизлекуват. Само че точно това е огромен проблем“, посочи д-р Ненов. В никакъв случай не трябва да се приемат лекарства на своя глава, а да се посети акушер-гинеколог. Той ще вземе влагалищен секрет, който ще се изследва в лаборатория, а полученият резултат ще определи лечението. След като се назначи правилната терапия с най-подходящите препарати, задължително след края й пациентката трябва да ползва средства за възстановяване на естествената флора във влагалището. Ефектът може да се постигне чрез препарати, които се приемат вагинално - гелове и глобули, или орално - като пробиотиците.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве