Защо и как ваксините спасяват от заболявания

Около една на 100 майки гледат с колебание на ваксините и страх как ли детето им ще понесе убождането, много ли ще го боли, колко ли ще плаче и дали няма да се стигне до алергична реакция.

Това показва практиката на Вероника Делчева, общопрактикуващ лекар в столичния 17-и диагностично-консултативен център (ДКЦ). Според нея винаги ще има хора, които ще се страхуват от срещата с лекаря, от пиенето на лекарства, от поставянето на инжекции и имунизации. Така че реакцията на родителите не е изненадваща. „Но когато им разкажа колко заболявания са изчезнали благодарение на ваксините, доста от майките, които в интернет си предават една на друга неверни твърдения за имунизациите (а често и абсурдни), променят становището си и се съгласяват да бъдат поставени на децата им“, сподели пред „Труд“ д-р Делчева.

Първата ваксина е приложена от английския лекар и биолог Едуард Дженър, считан за бащата на имунотерапията. „През 1796 г. той поставя имунизация срещу вариолата, с което се дава старт на една успешна борба и тоталното заличаване на смъртоносната едра шарка“, посочи д-р Делчева. През вековете вариолата е убивала милиони хора по света, но днес тя не се среща никъде. Единствено в две лаборатории - в Русия и САЩ, се пази причинителят й с цел, ако вирусът отново се появи, да се създаде ваксина. Благодарение на имунизациите се изкореняват още много други заболявания. „Такъв пример са туберкулозата, морбили, паротит, рубеола, дифтерия, тетанус, коклюш, пневмококи, детски паралич (полиомиелит), хепатит В“, изброи личната лекарка.

Преди да се пристъпи към самото ваксиниране, лекарят трябва да разпита майката и да се увери, че детето е здраво. А това става чрез задължителния щателен преглед. Имунизационният календар трябва да се изпълнява стриктно, тъй като само така се получава т.нар. напрегнат имунитет. „Образно казано клетките на имунната памет по този начин дълго съхраняват внесената в организма информация“, посочи д-р Делчева. А за да разберат пациентите ползите от ваксините, задължително трябва да им се обясни как се поставят, от какво предпазват, но и какви реакции могат да се очакват, за да са подготвени.

В момента в кабинета на д-р Делчева и колегите й от 17-и ДКЦ най-много пациенти пристигат с вирусни заболявания, които протичат с висока температура, разстройство и повръщане.

„Ако се отнася за малки деца, може да се окаже, че са ги повалили опасните в ранна възраст ротавируси. Тогава се налага преглед, бързо да се предприемат мерки, а лекарят преценява дали е нужна хоспитализация“, каза още д-р Делчева.

Сред търсещите помощ в последните дни са и колабирали заради жегите българи, тъй като са ходили в жежките обедни часове без шапка или вода в ръка. Отчитат се и изолирани хипертонични кризи, пак заради неспазване на съветите на лекуващия кардиолог. „Много важно е чак след като хипертоникът измери кръвното си и се убеди, че е ниско, тогава да се намали дозата от приемания от него медикамент“, завърши д-р Делчева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве