Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

Премиерът Бойко Борисов: Искаме компенсации заради руското ембарго

“Трябва да се погрижим България да не страда от руското ембарго, най-вече млечният сектор.“ Това заяви европейският комисар по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган след среща с премиера Бойко Борисов в София. Хоган увери, че подкрепя схемата „Училищно мляко“, която предвижда в училищата да се предлага само мляко от български производители. България вече изпрати искане ЕК да я разреши, но отговор още няма.

“Надяваме се на разбирането и помощта от страна на ЕК за загубите, които търпим от контрасанкциите на Русия в сектора на млечните продукти, плодовете и зеленчуците. Тази подкрепа е необходима, за да не фалират нашите производители”, каза премиерът Борисов.

По-късно на среща в Дома на Европа в София Мария Степанчева, шеф на Асоциацията на биволовъдите, посочи, че в другите страни от ЕС с един литър продадено мляко фермерите могат да си купят 3 килограма комбиниран фураж. “Кажете ми, г-н комисар, как да си купя фураж, като продавам литър биволско мляко за 50 стотинки, а комбинираният фураж струва 70 стотинки за килограм? Фермерите в България и Румъния са в колапс, затова кажете как ще ни помогнете”, попита Степанчева. Еврокомисар Хоган отвърна, че точно в момента в ЕК се обсъждат допълнителни компенсации заради вероятността ембаргото на Русия да бъде удължено.

“Растениевъдството ще е по-важно в ЕС от животновъдството. Производството на рози, лавандула, билки генерира допълнителна заетост и трябва да се подкрепя”, каза още Хоган. По думите му България дава две трети от най-важните билки в света.

“Субсидия от 1000 евро годишно в растениевъдството осигурява 2 работни места. Ако в сектора се инвестират 50 млн. евро, ще се осигурят 100 000 работни места”, пресметна веднага Слави Трифонов, шеф на Съюза на градинарите в България.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете