Германия: Никой не може да спре „Северен поток-2“

Принц Филип катастрофира

Алиша Кийс ще е водещ на музикалните награди „Грами“

Гори хранилище на химическия завод „Агрополихим“ в Девня

Депото за отпадъци в Кърджали от днес има компостираща инсталация

Петричкият Ескобар от 20 г. е недосегаем Село Тополница – Меката на дрогата в България

„Хийтроу“ е най-натовареното летище в света

Британското правителство: Втори референдум за Брекзит ще отнеме година

Осем души загинаха при взрив на кола-бомба в колумбийската столица Боготa

Гръцкото правителство прави копия на Договора от Преспа, ще информира гражданите

Силният вятър предизвика щети в Сливен

Банди разкостват къщи, села и заводи Свалят керемиди, греди и тухли, не оставят камък върху камък, оплакват се хората

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 18 януари 2019

Документите за F-16 при президента От „Локхийд Мартин” смятат, че сделка може да има до 9 месеца

Британският парламент гласува „План Б“ за Брекзит на 29 януари

Премиерът Бойко Борисов: Искаме компенсации заради руското ембарго

“Трябва да се погрижим България да не страда от руското ембарго, най-вече млечният сектор.“ Това заяви европейският комисар по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган след среща с премиера Бойко Борисов в София. Хоган увери, че подкрепя схемата „Училищно мляко“, която предвижда в училищата да се предлага само мляко от български производители. България вече изпрати искане ЕК да я разреши, но отговор още няма.

“Надяваме се на разбирането и помощта от страна на ЕК за загубите, които търпим от контрасанкциите на Русия в сектора на млечните продукти, плодовете и зеленчуците. Тази подкрепа е необходима, за да не фалират нашите производители”, каза премиерът Борисов.

По-късно на среща в Дома на Европа в София Мария Степанчева, шеф на Асоциацията на биволовъдите, посочи, че в другите страни от ЕС с един литър продадено мляко фермерите могат да си купят 3 килограма комбиниран фураж. “Кажете ми, г-н комисар, как да си купя фураж, като продавам литър биволско мляко за 50 стотинки, а комбинираният фураж струва 70 стотинки за килограм? Фермерите в България и Румъния са в колапс, затова кажете как ще ни помогнете”, попита Степанчева. Еврокомисар Хоган отвърна, че точно в момента в ЕК се обсъждат допълнителни компенсации заради вероятността ембаргото на Русия да бъде удължено.

“Растениевъдството ще е по-важно в ЕС от животновъдството. Производството на рози, лавандула, билки генерира допълнителна заетост и трябва да се подкрепя”, каза още Хоган. По думите му България дава две трети от най-важните билки в света.

“Субсидия от 1000 евро годишно в растениевъдството осигурява 2 работни места. Ако в сектора се инвестират 50 млн. евро, ще се осигурят 100 000 работни места”, пресметна веднага Слави Трифонов, шеф на Съюза на градинарите в България.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.