Пристигнаха 5-валентните ваксини

Пристигнаха дарените от Турция 100 000 дози от петвалентната ваксина, които ще покрият нуждите от имунизации и реимунизации на българчетата до ноември т.г.

Това съобщиха вчера за „Труд“ от Министерството на здравеопазването.

След като пета поредна администрация на ведомството има проблеми с доставката на 5- и 6-валентните ваксини, тъй като фирмите не се явяват на обявените търгове, министър д-р Петър Москов намери нестандартно решение. Той договори бартер с южната ни съседка. Тя ни осигурява необходимото количество имунизации срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит и хемофилус инфлуенце (бактерията причинява отити и пневномии при децата, б.р.), а ние й даваме БЦЖ ваксини (срещу причинителя на туберкулозата).

„Спасителният“ ТИР, транспортиращ ваксините, пристигна вчера по обяд пред сградата на Центъра по заразни и паразитни болести в София, близо до затвора. Тъй като пред входа му бяха паркирани коли, той нямаше как да влезе в двора. Здравните служители се чудеха дали да не извикат паяк, който да проправи път на камиона. В крайна сметка се намери изход и ваксините внимателно бяха разтоварени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве