Съдията, оправдал “абсолютния престъпник”, поема Янева (обзор)

Съдия Иван Коев да гледа делото срещу бившата председателка на Софийския градски съд Владимира Янева, свързано с разбработката “Червеите”. Това отреди от третия път публичен жребий по електронната система за случайно разпределение на делата Low Choice. Името на Коев бе изтеглено от временния зам.-шеф на съда Евелина Папазян.

Първоначално делото се падна на съдия Петя Крънчева, която бе заместник на Янева, но тя веднага си направи отвод. В мотивите на отказа си Крънчева не скри добрите си чувства към своята бивша началничка. Тя написала, че приятелството им е близко и датира от дълги години. Янева също неведнъж е показвала симпатия към нея. Тя я избра за свой заместник, въпреки че беше проверявана от съдебния инспекторат по сигнал за забавени дела.

Вторият жребий определи за съдия по делото „Янева“ Виолета Магдалинчева, която осъди групата за отвличания “Наглите” на общо 444 години затвор. Но и тя се отведе от него с мотива, че двете са работили заедно.

От третия път системата посочи съдия Иван Коев. Той се прочу, като прочете оправдателни присъди по делото за подкуп срещу колегата му Петър Сантиров, финансиста Тенчо Попов и бившия министър на отбраната Николай Цонев, наречен “абсолютен престъпник” от бившия прокурор Роман Василев. На едно от заседанията магистратът смело уличи в лъжа тогавашния шеф на МВР Цветан Цветанов, който даде показания по делото. Преди месеци Върховният съд напълно оправда тримата подсъдими.

Янева ще отговаря за това, че като шеф на СГС е дала разрешения за използване на спецразузнавателни средства (СРС) за по-дълъг период от законосъобразния. А исканията за тях дори не били изчерпателно мотивирани, твърди прокуратурата. Съпроцесник на Янева е бившият шеф на Вътрешна сигурност в МВР Тодор Костадинов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право