Лъчо Терориста се застреля в джипа си (обзор)

Бивш основател на групировката ВИС, станал после строителен предприемач, се застреля с куршум в слепоочието. Тялото на 52-годишния Лъчезар Иванов, по прякор Терориста, бе открито сутринта в джипа му в гората край столичния квартал ”Бояна”.

Мъртвият бизнесмен бил открит от турист около 9 ч сутринта. Минувачът забелязал луксозното златисто ”Ауди Q7”, спряло с работещ двигател срещу забранителен знак в пряка на улица ”Беловодски път”. Лъчо Терориста бил с окървавена глава на шофьорската седалка, а прозорецът от лявата му страна бил счупен.

След два огледа, преди да откарат трупа, криминалистите заключиха, че предприемачът сам е сложил край на живота си. Те отричаха версията за атентат, въпреки че отдалече се виждаше кръв по корема на жертвата, както и че джипът е одраскан до левия прозорец, най-вероятно от друга кола. Обясниха, че смъртоносната рана била на дясното му слепоочие, а изстреляното парче олово пръснало стъклото на джипа.

Не стана известно дали Лъчезар Иванов е оставил предсмъртно писмо. По информация на БНТ, преди да натисне спусъка, той е написал на парче хартия телефона и името на жена си и сложил бележката на таблото на джипа. Участвали в огледа обаче нито потвърдиха, нито отрекоха това.

Проверява се версията, че предприемачът е избрал смъртта заради проблеми в бизнеса, но ченгета казаха, че тепърва ще проверяват дали е имал дългове или запори. Лъчезар Иванов е имал дялове в шест дружества и е участвал в управлението на четири от тях.

Прякорът му Терориста е от 1983 г., когато той като 19-годишен и още трима приятели от София похитили самолет на БГА “Балкан” по вътрешната линия за Варна, съобщиха сайтове. Четиримата, въоръжени с джобни ножчета, карали екипажа да кара към Виена. Ченгетата обаче спрели тока във Варна и самолетът кацнал там. Терористите били осъдени. Лъчезар Иванов получил 10 г. затвор, които излежавал до началото на 90-те години.

Лъчо Терориста бил близък на безследно изчезналия Мето Илиенски и участвал в създаването на групировката ВИС, твърдят познати на бизнесмена. Бил съдружник на покойния Мико Цанов-Цайса във фирмата ”Транскомплект-Инженеринг” през 1998 г.Няколко месеца по-късно - през януари 1999 г., Цайса беше надупчен с куршуми, но оцеля. През март същата година последва второ покушение срещу Мико Цанов и след няколко месец в кома той издъхна. В последните години  Лъчо Терориста станал близък с убития Георги Илиев и избягалите Братя Галеви.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право