Прокуратурата погна биячите от Първо РПУ (обзор)

Прокуратурата образува досъдебно производство срещу четиримата полицаи биячи от Първо столично РПУ и съобщи имената им. Това са Василен Иванов, Борислав Кютински, Ник Николаев и Димитър Тръпчев.

Служителите на реда ще отговарят за това, че са причинили леки телесни повреди на Веселина Китова и Александър Грошанов. Те могат да получат до 3 години затвор. Имената им оповести прокуратурата, след като МВР ги криеше.

Както стана известно от клипа, излъчен от “Господари на ефира”, случаят е от 19 декември м.г. На записа се вижда как полицаите удрят двамата младежи, блъскат момичето в паркирана кола и го събарят два пъти на земята, докато го оковат с белезници и качат в патрулката.

Делото е със срок 2 месеца и се води от Софийска районна прокуратура. Възложено е на следовател от отдел “Следствен”, а не на дознател от полицията.

През септември м.г. Димитър Тръпчев и Василен Иванов били сред полицаите от Първо РПУ, участвали в задържането на кандидат-депутатката от РБ Марта Георгиева, която по това време била с имунитет. Задържали я, защото защитила младежи, хванати да драскат по Паметника на Съветската армия. Според фейсбука на Ник Николаев той е роден в Лос Анджелис и е учил в Харвард.

“Ритаха ме и ме удряха и след като ме заведоха в районното. Не се жалвахме, защото смятахме, че няма смисъл”, разказа в четвъртък вечерта Александър Грошанов по Нова тв. Приятелката му Веселина Китова показа на ръката си следа от белезниците, която е останала от преди 7 месеца. И двамата заявиха, че по никакъв начин не са предизвиквали полицаите, нито са им посягали.Веселина обаче призна, че не си е дала личната карта, тъй като я дръпнали грубо за ръката.

Аналогичен случай във Варна: Бизнесмен окован “за оказване на съпротива”

Полицаи оковали без причина варненски бизнесмен, а после лъгали, че е оказвал съпротива. За щастие сценката била заснета от камера, а записът опровергал куп измислици на ченгета. Този случай бе разказан в четвъртък пак по “Господари на ефира”.

На 2 февруари 2014 г. яхтсменът Лъчезар Братоев видял патрул на “Охранителна полиция” да пише акт на непозната шофьорка за това, че жената влязла с колата си в Морската градина. Бизнесменът се приближил и казал на полицаите, че има решение на ВАС, отменящо кметското вето за шофиране в тази част на парка. В отговор полицай Илиян Танев му поискал личната карта. Обявил, че е невалидна, заради отлепено ръбче и побързал да окове Братоев “за оказване на съпротива”. Бизнесменът прекарал няколко часа в ареста на Второ РУП, получи сърдечна криза и под конвой бил настанен за 5 дни в болница. Получил обвинение в едро хулиганство. На делото в районния съд се оказа, че полицай Танев, колежката му Йорданка Манушкина и още пет ченгета вкупом оформяли документите за арест на Братоев, за да го изкарат хулиган. Пред съда един от униформените - Юри Юриев, призна, че е лъгал и даде нови показания, оневиняващи Братоев. “За първи път в практиката си имам такъв прецедент”, обяви съдия Атанас Шкодров. През декември м.г. Братоев бе признат за невинен.

Вчера от МВР разпространиха справка от проверка на Инспектората по случая, но от нея изобщо не стана ясно дали ченгетата са уличени в даване на фалшиви свидетелски показания и предадени на прокуратурата.

Протест срещу полицейщината: Качество, а не количество в МВР

100-тина младежи се събраха вчера на протест срещу полицейщината, организиран във фейсбук. Пред столичния храм “Св. Седмочисленици” - на хвърлей място от централната сграда на МВР, те издигнаха плакати “Качество, а не количество в МВР”, “Полиция навсякъде - справедливост - никъде”, “Властта има нужда от полицаи - ние не”. Сред множеството се забелязваха лица от протестите, организирани преди години от т.нар. “ранобудни студенти”. Организатори обясниха, че са провокирани не само от последните клипове, а и от липсата на реформи в МВР.

Румяна Бъчварова: Протестът има гарант в мое лице

“Хората, които излизат да протестират срещу полицейското насилие, имат гарант в мое лице”, обяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова в парламента.

По думите й това е достатъчно, за да бъдат спокойни. Министърката обеща, че, ако трябва, в МВР ще има уволнения, но те няма да са самоцелни. Тя обаче отново не назова имената на полицаите от Първо РПУ в София, заснети как бият момиче и момче. Бъчварова намекна, че в момента може да тече атака срещу МВР и “сигурно има хора, които не са доволни”, че министърът не е човек от системата.

“Едва ли има други служители на държавна работа, които да са толкова проверявани, колкото тези в МВР”, добави още тя и обясни, че проверките не са начин за замазване на положението, а вариантът да се установят фактите. “Общият фон на МВР не може да се характеризира като съзнателна политика за съзнателна прекомерна употреба на сила”, каза още вицепремиерът.

По думите є идеята за опреснителни обучения на служителите на МВР как да се владеят и да не използват сила при арест не е несериозна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право