Синодът: Трудът в неделя погубва личността

Работата в неделя в празнични дни се отразява пагубно както на отделните личности, така и на обществото като цяло, пише в обръщение на Светия синод.

"Призоваваме държавните институции да предприемат нужните мерки практиката да се работи в тези дни да бъде ограничена само до сферите и отраслите, които не позволяват прекъсване на трудовия процес, и те да бъдат ясно регламентирани", пише още в документа, приет от владиците.

Според синода често срещаното явление да се работи в неделя лишава хората от правото на почивка и личен живот. Почивните дни били предопределени на посвещаване на Бога, време за близките и възстановяване на духовните и физическите сили. Работодателите обаче изисквали от служителите си да работят и през почивните дни, като се позовават на т.нар. сумирано отчитане на работното време. Така обаче се неглижирало физическото и духовното здраве на хората.

Синодът не уточнява дали обръщението им важи и за служителите на църквата, които са доста ангажирани именно в неделния ден, когато се извършват важни богослужения.

Преди няколко дни патриарх Неофит и шефът на КНСБ Пламен Димитров се обединиха около тезата, че работата в неделя трябва да се ограничи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини