Босна отбелязва двадесет години от геноцида в Сребреница

Босна отбелязва двадесет години от геноцида в Сребреница днес. Останките на 136 наскоро идентифицирани жертви ще бъдат погребани в мемориалния центът до останките на други над 6000 мюсюлмани, избити през 1995 г. Очаква се около 50 000 души да присъстват на церемонията.

По време на войната в Югославия хиляди мюсюлмански мъже и момчета бяха избити от босненските сърби, след като те поеха контрола над Сребреница. Това е най-мащабното убийство на европейска почва от Втората световна война насам.

На церемонията се очаква да дойде и премиерът на Сърбия Александър Вучич. Белград не признава извършеното за геноцид. Преди дни по молба на Сърбия Русия наложи вето на резолюция, използваща това определение, в Съвета за сигурност на ООН. Две международни съдилища постановиха, че клането в Сребреница е било геноцид. През 2005 г. тогавашният президент на Сърбия Борис Тадич уважи 10-годишнина от трагедията. Той бе първият сръбски лидер, дошъл на церемонията.

Сред политиците, които ще присъстват, са еврокомисарят по външната политика Федерика Могерини и Бил Клинтън, който бе президент на САЩ по време на войната и чиято администрация посредничи за Дейтънското споразумение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят