Борисов: Българите да са спокойни за парите си в гръцки банки у нас

Българските граждани които имат влогове в гръцки банки у нас трябва да бъдат спокойни за парите си. Това каза в Малко Търново премиерът Бойко Борисов, който откри там пречиствателна станция, съобщи БНР.

"Още през ноември и декември баяха направени промени относно гръцките банки, които работят по българското законодателство. Още повече, че Европа каза, че ще ни помогне при необходимост", заяви Борисов. Той напомни, че държавата отдели над 3.5 млрд. лв. за гарантираните влогове на фалиралата КТБ.

Относно спасителния план за Гърция, премиерът обяви, че такъв няма.

 "Днес се събират европейските финансовите министри. Ако се стигне до решение, утре ще ни съберат за политическо решение дали може да има такъв спасителен план. Няма да им бъде лесно на гърците, както си мислеха. Чухме как викаха победа. Като сте победили, какви пари искате?", каза Борисов.

Премиерът обясни, че ще постави пред Европа въпроса за загубите, които търпи България от ембаргото за Русия. До сега те са 80 млн. евро. По думите му няма спасителен план за това, че и ние сме пострадали.

Министър-председателят заяви, че са направени необходимите мерки за гръцките банки, които работят по българското законодателство. Той каза, че няма паника и не е нужно да има такава и хората го оценяват.

"Още повече, че Европа казва, че при необходимост ще ни помогнат. Над 3,6 млрд. лв.дадохме от Гаранционния фонд от бюджета за вложителите на КТБ . Няма съмнение, че сме се справили добре със ситуацията, така че съм благодарен на вложителите, че не се поддават на тази провокации", каза Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини