Християнски поклонници се стекоха в храма на цар Иван-Асен II в Търново

Християнски поклоници се стекоха в петък вечерта в храма на цар Иван-Асен II „Св.40 мъченици” във Велико Търново. В двора на историческата църква бе пресъздаден средновековен поклоннически лагер. Зрелищната възстановка започна с факелно шествие под крепостните стени на хълма Царевец.

В лагера ги очакваше автентична средновековна кухня и пазар. След дългото уморително ходене поклонниците се настаниха в бивака. Захванаха трескаво да изграждат навес за нощуване. За персоните от благороднически произход бяха разпънати тенти и постлани изискани завивки. За простолюдието пък бяха проснати обикновени черги.

Стотиците зрители на атракцията имаха възможност да видят и демонстрация на древни занаяти.

Уникалната възстановка бе дело на доброволци от дружество „Традиция“. Те умело пресъздадоха атмосферата и живота в царския Търновград. Инициативата е част от тържествата, с които старата столица отбелязва 830-годино от въстанието на братята Асен и Петър.

„ Много хора не знаят какво е било в миналото и с тези мероприятия, които ние правим показваме бита на хората през средновековието!“ , поясни председателят на клуб „Традиция” в болярския град Стефан Стефанов.

Различни възстановки на средновековния живот на знатните боляри в Търновград ще има през целия туристически сезон .

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони