200 души на опашка за БГ домати

Благовеста Маринова

Тези дни тържището в столичния квартал "Иван Вазов" е по-различно. В рамките на инициативата "Фермерски пазар" се провеждат Дни на българския домат.

На пазара всички са категорични, че инициативата е много добра, но далеч не е достатъчна за пълноценната подкрепа на земеделието ни.

През първия ден по данни на пазари "Юг" е имало общо девет-десет сергии. На втория ден са отворени едва четири щанда. Това обаче не се дължи на слаб интерес, твърдят хората. Точно обратното - заради усиленото търсене производителите са продали стоката си и сега са отишли за нова.

Сред производителитe е Силвия Крумова, на 48 години, от Кюстендил. Жената разказва, че е в земеделския бранш от 15 години. С тъга и възмущение коментира, че държавата не прави достатъчно. "Субсидиите са ниски, има и други трудности при реализирането на продукцията", казва тя.

16-годишният Теодор от пловдивското село Войводино продава стоката, докато семейството му се занимава с производството й. Твърди, че засега близките му се справят, свикнали са с трудностите в бранша, защото са в него от години.

Категорично обаче заявява, че той самият не би станал фермер, защото условията са прекалено тежки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес