Иконом открил самоубилия се Лъчезар Иванов, по фланелката му имало мозък

Иконом от баровска къща на ул. „Беловодски път” в Бояна открил Лъчо Терориста, минути след като бившият висаджия си пуснал куршум в главата. Човекът отивал на работа вчера около 9 ч. сутринта и се натъкнал на зловещата находка. Първоначално помислил, че на мъжа в джипа му е прилошало и е спрял на фарове и с пуснат мотор. Но после видял, че има кръв и мозък по фланелката му. Незабавно звъннал на тел. 112, а мястото след броени минути се изпълнило с ченгета.

Първият български терорист, който отвлича самолет по времето на Тодор Живоков - Лъчезар Иванов, се гръмна вчера в главата в столичния кв. „Бояна”. 52-годишният мъж с прякор Лъчо Терориста, който е и сред първите основатели на групировката ВИС, се гръмнал рано сутринта със законния си пистолет „Смит и Уесън”. Той опрял дулото до дясното си слепоочие и дръпнал спусъка, докато стоял на включен двигател в баровския си джип „Ауди Q7. Куршумът пробил лявото странично стъкло на возилото и изпаднал в тревата.

В хода на разследването се оказало, че щом се гръмнал, Лъчо Терориста леко натиснал педала на газта и аудито се бутнало в дървото пред него. „Ако го е нямало, е щял да полети в бездната", твърдят криминалисти. Първоначално ченгетата решили, че става въпрос за убийство, тъй като джипът бил с пълен резервоар. Щом опитали да отворят вратата обаче, разбрали, че колата е заключена, пише "Монитор".

На лобното място на Терориста бяха изпратени няколко криминалисти, които с металотърсачи започнаха да обхождат района, за да търсят гилзата. През това време техни колеги в бели защитни облекла започнаха да оглеждат трупа. Други пък, въоръжени с графитен прах, вземаха отпечатъци. В ръката на Иванов бил открит законният му пистолет „Смит и Уесън”, а по ръката му имало характерния за стреляне нагар на кожата. Така версията за убийство отпаднала. На таблото над волана пък била оставена малка бележка с телефонния номер и името на съпругата на Терориста - Светла, споделиха униформени. По думите им мъжът се гръмнал 15 минути преди да отиде на работа, както всяка сутрин.

В баровския джип ченгетата се натъкнали и на още един пистолет, който обаче бил без патрони. Иванов носел в себе си телефон, документи и 1000 лв.

Огледът на бизнесмена продължи повече от 5 часа. Според една от версиите висаджията се е гръмнал заради финансови проблеми.

През 1983 година, когато е бил само на 20, Иванов е участвал в опит за отвличане на самолета София-Варна и насочването му към Виена. Тогава властите направили постановка и заблудили четиримата терористи, че кацат във Виена, където искали да избягат от социализма. При атаката на аероплана на земята единият от похитителите е убит. Лъчезар Иванов е осъден на 10 години затвор.

Разследващите работят по няколко основни версии. Според една от тях един от основателите на ВИС 2 се е гръмнал заради финансови проблеми. Според друга версия имал здравословни проблеми и не искал да продължава да се мъчи. Според трета пък страдал от депресия и дори посещавал психолог.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини