Борисов вечеря с лидери в Белгия Срещата се проведе в замъка Хертохинедал край Брюксел

Бащата на прегазения 6-годишен Петьо: Не вярвам в правосъдието, но има Господ

Общинска с ново ръководство Ангел Геков става изпълнителен директор

МВФ: Намалете лошите кредити

Десет души са загинали след рухване на жилищна сграда в Кайро

Руски депутат: Русия е изпитала 200 нови типове оръжия в Сирия

Лайпциг може да забрани дизеловите автомобили

Вучич и Лавров се обединиха около църковната и военна независимост на Сърбия

Холандските депутати гласуваха за признаване на арменския геноцид

Кръвта на подрастващите подмладява мозъка

Полицията в Русе проверява сигнал за общински съветник от ГЕРБ, участвал в побой

Чешката полиция издирва българин, обрал дете

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 февруари 2018

Сорос плаща за ромите да останат в гетата Фондации настояват за узаконяване на къщите в махалите

Оставиха Легионера за 72 часа зад решетките

Ципрас готви нов кабинет заради бунт в СИРИЗА

Гръцкият премиер Алексис Ципрас ще направи големи промени в правителството си в началото на идната седмица след бунта на 17 депутати от СИРИЗА, които не подкрепиха в парламента плана за реформи, представен на международните кредитори.

Това съобщи консервативният в. „Катимерини”, който разбрал за кризисно заседание на най-близкото премиерско обкръжение в 5,00 ч сутринта вчера. Носели се и слухове за предсрочни избори наесен.

След маратонски дебат късно в петък гръцкият парламент прие с 251 гласа „за”, 32 „против” и 8 „въздържал се” предлаганите от Ципрас съкращения на бюджетните разходи и увеличения на данъци за € 13 млрд. до 2018 г. Двама съпартийци на Ципрас гласуваха срещу него, а 8 се въздържаха, включително парламентарната председателка Зои Константопулу, енергийният министър Панайотис Лафазанис и зам. социалният министър Димитрис Стратулис. Бойкот на вота с неяваване в залата обявиха 7 от СИРИЗА, сред които и бившият финансов министър Янис Варуфакис.

Вътрешнопартийният бунт дава да се разбере, че Ципрас няма да може да разчита само на сегашното си мнозинство (149 депутати от СИРИЗА и 13 от „Независими гърци”), за да прокара обещаните пред кредиторите реформи. И ще търси още един коалиционен партньор.

Липсата на гаранции, че Гърция ще изпълни поеманите от нея ангажименти срещу трета спасителна програма, бе изтъкната като причина за много трудни преговори вчера от повечето финансови министри от еврозоната. Те преговаряха до късно снощи в Брюксел, за да решат дали Гърция да бъде спасена от фалит.

„Проблемът е, че градените през последните години доверие и надежда бяха разрушени за нула време, видяхме референдум, който категорично отхвърли политиката ни, а сега сме свидетели на точно обратното, значи – не можем да разчитаме само на гръцки обещания”, каза германският финансист №1 Волфганг Шойбле. Скептични бяха и колегите му от Холандия, Австрия и балтийските републики.

Шефовете на ЕК, ЕЦБ и МВФ обявиха, че исканите от Гърция € 53,5 млрд. заеми няма да са достатъчни и че трябват минимум €74 млрд.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете