Прокуратурата разследва дарение с негодни храни

Районната прокуратура в Свищов разпореди проверка на скандален случай с дарение на храни с изтекъл срок на годност. Продоволствията били раздавани на жителите на свищовското село Драгомирово, както и по социални заведения, сред които и старческия дом в крайдунавския град .

Пратката съдържала пакети с биксвити и зеленчукови пюрета. Срокът на годност на бисквитите бил изтекъл на 17 февруари. Пюретата също били лоши на вкус, въпреки, че щампите на капачките сочат годност до 2016 г. На бурканчетата обаче липсват етикети.

Първата проверка на дарението бе разпоредена от кмета на Свищов Станислав Благов. Оказа се, че благодетелите са представители на Българската евангелска църква. Кметът Марин Крачунов бе привикан от общинския градоначалник, за да дава обяснения за опасните храни. Оказало се, че управникът на селото приел на доверие пратката от 2400 кутии с биксвити и стекове с 370 пюрета.

От евангелската църква пък се оправдаха, че доставката пристигнала с тир от Германия и била пратена от тамошна благотворителна организация. Емангелистите твърдят , че разполагат със сертификат за анализ от микробиологична лабораторияв Мюнхен, който гарантира, че храните са годни за употреба.

Прокуратурата в Свищов е образувала преписка по случая. Ако бъдат събрани достатъчно доказателства за нарушение, ще бъде образувано досъдебно производство, а може да бъдат повдигнати и обвинения .

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини