Банка загуби дело срещу адвокати в спор за 70 000 лв.

Адвокати спечелиха дело, заведено от банка с претенции за 70 000 лв. Окръжният съд във Велико Търново постанови, че финансовата институция няма основания да твърди, че юристите са се обогатили неоснователно със сумата.

Според жалбата адвокатите надписвали фактурите за хонорарите си и заради това трябвало да възстановят парите. Така магистратите отхвърлиха искането за връщане на надвзетите според банката средства заедно с начислени лихви от 4000 лв.

Между адвокатското дружество и банката бил сключен договор през 2006 г. Той предвиждал оказване на пълна правна помощ по воденето на дела и предоставянето на други юридически услуги. Първоначално хонорарите на адвокатите били заплащани като процент от материалната стойност на исковете. През 2009 г. обаче бил подписан анекс, според който заплащането щяло да се определя по Наредбата за минимални адвокатски възнаграждения.

По инициатива на банката договорът бил анулиран през 2012 г., а адвокатите получили заработените си пари. При ревизия след година контролните органи в търговското дружество решили, че по пет изпълнители дела адвокатите взели много повече пари от реално дължимите. Изпратена им била нотиариална покана за връщане на сумата.

Адвокатите отказали скато се аргументирали, че няма нарушение при начисляване на възнагражденията им. По време на процеса пък банкерите не успели да докажат, че изплатените суми са завишени и магистратите отхвърлили иска им.

Решението подлежи на обжалване пред Апелативния съд в старата столица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини