Срещата за Гърция без резултат, очаква се решение в неделя (видео)

Финансовите министри от еврозоната са прекратили дискусията за програмата за спасение на Гърция без да достигнат до решение. Това е съобщил финансовият министър на Финландия Александър Стуб, предаде AFP.

„Край на сесията на еврогрупата. Ще продължим утре (неделя)“, цитира френската агенция изявлението на Стуб, разпространено в „Туитър“.

Европейските финансови министри не успяха да постигнат съгласие по програмата за финансова помощ на Гърция след повече от девет часа преговори, пише The Independent, цитиран от Фокус.

С Атина на ръба на банкрут, срещата на финансовите министри в Брюксел повдигна сериозни въпроси около новите гръцки планове, които трябваше да убедят международните кредитори, че на гръцките власти може да се вярва, че ще осъществят обещаните реформи, предназначени да предотвратят финансов колапс. Преговорите ще бъдат възобновени в неделя сутринта.

Позитивните оценки на новите предложения на Гърция от МВФ, ЕЦБ и ЕК, както и публичната подкрепа от Франция, ключов съюзник на Атина, доведоха до очаквания, че еврогрупата ще одобри програмата. Но, германският финансов министър Волфганг Шойбе категорично отрече възможността сделката да бъде сключена лесно, като предупреди, че дискусията ще бъде „необичайно трудна“. Германия е най-големият кредитор на Гърция.

Шойбле, който възприе твърд курс спрямо Атина, каза още, че правителството на Алексис Ципрас трябва да направи много повече, отколкото просто да заяви, че иска да проведе реформи, за да получи тригодишната финансова помощ, за която се бори. „Определено не можем да разчитаме на обещания“, отсече германският дипломат.

Кореспондентът на Financial Times Дънкан Робинсън заяви, че участниците в провелата се среща на съвета на министрите на финансите от Еврогрупата са разочаровани от резултатите. „Въпреки публичния оптимизъм, чиновниците от двата лагера са разочаровани. Резюмирам: сключването на споразумението „не е твърде” близко”, написа в Туитър Робинсън.

Повечето излизащи от сградата Lex в Евроквартала, където се провеждат срещите на Еврогрупата, министри изглеждаха изморени и отказваха коментар. Шефката на Международния валутен фонд Кристин Лагард също отказа коментар.

На свой ред, еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси съобщи след края на срещата, че не губи надежда за постигането на компромис по въпроса за старта на преговори с Гърция за нов пакет от кредити в замяна на реформи, пише The Guardian.

Въпросът за обема на възможните нови кредити за Гърция от ЕС не е бил обсъждан в хода на заседанието на съвета на финансовите министри от еврозоната. Това съобщи източник, запознат с преговорите. „Те обсъждаха само въпросът за реформите”, каза източникът, попитан за сумата на новите кредити.

Еврогрупата отмени пресконференцията след заседанието си за Гърция, което продължи 9 часа. Тя ще се събере отново днес.

Близък до европейското ръководство източник назова времето, в което ще започнат двете срещи на лидерите на страните от ЕС, които трябва да се състоят днес. По негови данни, срещата на лидерите от еврозоната ще започне в 17:00 часа българско време. Общата среща на всичките лидери на страните-членки в ЕС ще започне малко по-късно – около 19:00 часа българско време.

Подобните на рок-звезди революционери от Гърция прекараха месеци в облъчване на трескавото население с безкомпромисно ораторстване, отхвърляне на небезизвестните гръцки кредитори и ужасяващи заплахи към стабилността на еврозоната. След това те предизвикаха мигновен референдум по недобре дефиниран въпрос, който спечелиха с голямо мнозинство: изход, който широко бе интерпретиран като национален вот срещу лишенията, пише The Telegraph, цитиран от Фокус.

И те подадоха. Сега те предлагат на гореспоменатите демонични кредитори общо взето всичко (а, някои биха казали, дори и повече) отколкото първоначално бе искано от тях.

Какво се случи? Най-очевидният отговори: реалността се случи. Каквото и да е било това, на което гърците казаха „не“ на този странен референдум, едно нещо винаги е било ясно. Те ще кажат – ако им е дадена възможността – определено „не“ на въпроса „Искате ли да напуснете (или да бъдете изхвърлени от) еврозоната?“, коментира ситуацията в Гърция статия в британския всекидневник.

Очаквайте подробности

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят