Георги Първанов: ГЕРБ искат всички общини

"Имам усещането, че в ГЕРБ искат да вземат всички общини на местните избори. Бих им казал приятелски, че това е грешна политика." Това заяви в Русе лидерът на партия АБВ Георги Първанов. Той упрекна управляващите, че приобщават и успешни кметове отляво, защото отново биха спечелили вота. "Резултатът от всеядността и стремежът да се вземе всичко, не води до добър резултат, оставете малко място за конкуренцията", призова бившият президент /2002-2012/ .

Той не скри, че с БСП се раздалечават за местните избори заради тяснопартийните или тяснокоалиционните й номинации за местния вот. АБВ няма да подкрепи издигната кандидатура от една партия, а ще участва в равностойна коалиция, включително и с формации от "БСП-лява България". Тя е готова да си взаимодейства с партии не само от Левицата и центъра, но и с друг тип формации. Няма забранителен списък, но досега не са водени разговори с ДПС. Общите кандидатури с ГЕРБ и Реформаторския блок ще са изключение, "ако интересът на съответната община го налага".

Бившият президент нарече направените предложения на този етап за промени в Конституцията със законопроекта на правосъдния министър Христо Иванов "ненужни, неработещи и даже в определена степен вредни". АБВ има 7 пункта, в които се различава от управляващите и е готова да разговаря по всеки от тях.

Георги Първанов предупреди, че ако се затлачи изборът на нов гуверньор на БНБ, може да ерозира стабилността на банковаат ни система. Той препоръча да се следи как ще се приеме законопроектът за референдума и формулирането на въпросите за провеждането на предстоящия референдум. АБВ предлага редакция на президентските въпроси, която ги прави по-понятни и по-приемливи за обществото.

Лидерът на АБВ подкрепи издигнатите кандидаткметове на общините Русе, Бяла и Две могили.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини