Министър Кралев даде старт на ЖИВЕЙ АКТИВНО! във Варна

„Трябва да отдадем заслуженото на масовия спорт. Политиката на Министерството на младежта и спорта е да подкрепя всякакви инициативи, които са свързани със здравословния начин на живот, раздвижването на нацията, защото това е изключително важно. Благодаря на всички за инициативата ЖИВЕЙ АКТИВНО!.

10 години вече помагаме на хората с помощта и на общината, и на частната инициатива. Виждаме, че се увеличават активностите в масовия спорт. Колкото повече хора участват в тези събития, толкова по-добре за всички”, каза министър Кралев при официалното стартиране на инициативата ЖИВЕЙ АКТИВНО! във Варна, организирана в подкрепа и за популяризирането на спорта и активния начин на живот.

На церемонията пред хотел «Черно море» присъстваха също министърът на туризма Николина Ангелкова, кметът на Варна Иван Портних, областният управител на града Стоян Пасев, мениджърът „Корпоративни връзки“ в Нестле България Нели Ангелова и именити наши спортисти. За първи път от 3 години ЖИВЕЙ АКТИВНО! се завърна във Варна и отпразнува 10-та си годишнина.

Събитието беше организирано от Община Варна и Нестле – България в партньорство с Министерството на младежта и спорта. Хиляди варненци се включиха в състезания по волейбол, баскетбол, футбол, катерене, тенис на маса, йога, гимнастика, детска атлетика, крос-фит, тай-чи и участваха в надпреварата заедно с наши спортни легенди.

Олимпийската шампионка Тереза Маринова даде уроци по детска лека атлетика. С демонстрации по спортна гимнастика в инициативата се включиха легендарният гимнастик Йордан Йовчев и Борис Трендафилов. Сред посланиците на инициативата бе и Константин Папазов.

Местни спортни клубове и младежки организации инициираха уроци по различни спортове и игри за малки и големи в Морската градина. Във Варненската търговска гимназия бе организиран баскетболен турнир. Младежите от скейт клуб „Варна” участваха в скейтборд уроци, а представители на „Корабостроител – 92” се включиха в демонстрациите по тенис на маса и алпинизъм. Организиран бе и велосипеден поход от Двореца на културата и спорта във Варна до Севастопол. Към инициативата ЖИВЕЙ АКТИВНО! се присъединиха също хора с увреждания и параспортисти, които поведоха шествие от църквата „Св. Николай Чудотворец”.

40-ото юбилейно издание на най-старата регата за килови яхти у нас „Порт Варна”, която стартира вчера, също е част от инициативата ЖИВЕЙ АКТИВНО! „Варна е един прекрасен пример как общини могат да си сътрудничат с частни компании, за да се направи нещо полезно за хората”, каза пред журналисти Красен Кралев.

В отговор на журналистически въпрос спортният министър заяви, че той и екипът му настояват за това, часовете по физическо възпитание да бъдат изпълнени със съдържание. „Знаете, че имаме огромен проблем – над 60% от българските деца са с гръбначни изкривявания. Когато децата се изтърват на една възраст след 11 години, много трудно е вече да се постигне качествено възпитание в областта на спорта и изграждането на двигателните навици през този период. Така че е много важно, учителите по физическо да влязат в часовете от 1-и до 4-и клас, това, което ще стане факт съвсем скоро с приемането на новия закон за образованието”, посочи пред журналисти Кралев.

?

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони