Боби Ваклинов: И журналистиката, и рапът вадят кирливите ризи на политиците

Интервю на Елена Емилова

- Защо „Господари на ефира” имат по-висок рейтинг на доверие, отколкото органите на реда, господин Ваклинов?

- Защото за тези 12 години, колкото и нескромно да звучи, се превърнахме в институция, която защитава интересите на човека, на когото никой не обръща внимание. Правим го с много голямо желание! Ние сме единственото предаване, което забавлява и същевременно повдига обществено значими въпроси, а и помага на хората. То това е концепцията, която е моторът на предаването.

- Колко сигнала получавате на ден?

- Около 100-200 на ден, но, разбира се, не всички от тях стават за разследване или за репортаж.

- В началото, когато започна „Господари на ефира”, имаше много агресия към репортерите. Намаля ли тя с времето?

- Не, тя дори се засилва. Като пример ще дам отношението на таксиметровите шофьори към колегата ми. Точно тази агресия показва, че сме на правилен път. Разкриваме и разобличаваме тези неща, за които институциите си затварят очите. Такситата копърки колко години властват там, на летището, и чак сега тази фирма бе затворена. И тук е редно да кажа, че това не е целенасочена атака точно към тази фирма „Окей стил транс”, ние бихме се захванали с всяка друга фирма, която знаем, че има такава порочна практика. Другата седмица ще се излъчи един материал, в който става въпрос за един магазин за месо, където хигиената не е на особено високо ниво и аз не бях посрещнат особено любезно.

- Колко пъти някой от прокуратурата или следствието ви се обаждал да поемат престъпление, което сте доказали?

- Ще ви дам един интересен пример и сами ще разберете. Бях направил един репортаж преди 2 години за поредната фирма, която лъже хората с работа в Чехия. Наскоро, преди една седмица, се бяха обадили от полицията, защото най-сетне са задействали случая и искат видеозапис, както и да ни разпитат. Ето така можем да си дадем сметка колко бързо работят органите на реда у нас.

- Кой е най-фрапиращият случай, който сте имали?

- Държа да кажа, за което много се радвам, че при нас разследващата журналистика е с чувство за хумор, ако мога така да я дефинирам. Най-значимото, което разкрихме, беше как става схемата с фалшивите дипломи. Първия път си поръчахме диплома за магистър фармацевт, а втория за IT специалист само срещу 2000 лв. Аз дори, като отидох на срещата, се пошегувах, че искам диплома за гинеколог. Понеже от малък искам да отворя такъв кабинет, това ми е детската мечта.

- Какви ли тайни щяхте да откриете като гинеколог?

- Такива, които не съм виждал досега (смее се).

- Имало ли е случаи, в които са ви се обаждали да ви заплашват, за да не излъчите даден репортаж?

- На мен лично не са ми се обаждали, но като нещо такова се случи, Джуди още повече се нахъсва и ги издокарваме.

- Колко пъти са ви отказвали „Златния скункс“?

- Не съм броил, но Иван Искров е най-актуалният пример. Първо пред БНТ го дебнахме, но той се измъкна, след това го чаках пред къщата му около седмица, накрая дойде НСО да го вземе, но понеже ние бяхме обхванали всички изходи и той нямаше как да излезе, та ни поканиха в централата на БНБ, понеже вече нямаше избор.

Христо Бисеров е другият. Имал съм много срещи с него, но той просто не си го взема. Ние ще продължим! Станишев също 4 месеца ни се кри и най-накрая в деня на парламентарните избори му го връчих. Скунксът е критерий за това човек доколко си е повярвал, колко е широко скроен и има ли чувство за хумор. Станишев не е особено широко скроен човек.

- На кого бихте връчил “Златен скункс” за цялостен принос, по заслуги, че е прецакал България?

- По тоя повод преди година или две връчихме 240 златни скункса под формата на балони на парламента за всичките години преход.

- Е, защо само на тях?! Нали ние ги избираме?

- Аз не искам да хвърлям цялата вина върху управляващите. На мнение съм, че с воля и упоритост и тук може да стане нещо. Дразня се на мои връстници, които казват, че нищо не става и заминават. Не знам какво си мислят, че ги чака там, в чужбина.

- Имате ли мнение за кризата в Гърция?

- Е, не, моля ви се. Това е нещо, което много ме дразни - който разбира или не разбира се изказва за Гърция, а става въпрос за финанси. Като на футболен мач е.

- Все пак родът ви е от Кукуш. Там гърците доста са се вихрили, клали и гонили българи.

- Това е друга тема.

- Разкажете ни какво се случва с рап кариерата ви?

- Започва да цъфти. В сряда ще излезе новото ми парче с Милица Гладнишка. Премиерата му ще бъде в „Господарите“. То е социално ангажирано парче. Какво да кажа за парчето - аз всичко съм казал в него. Радвам се, че Милица участва в проекта. Фен съм й, сближихме се, когато тя беше водеща на предаването. За мен е привилегия да работя с нея. Тя е много по-добра от много r&b певици.

Приятно съм изненадан, че вече има хора, които ме спират на улицата, за да ми кажат, че харесват моите парчета.

- По какво си приличат рапът и журналистиката?

- Има едно парче, което правим с Honn Kong с работно заглавие „Кирливата риза”. И журналистиката, и рапът вадят кирливите ризи на политици, випове, бандити и врачки. Хип-хопът е най-истинският и най-искреният стил. За мен хип-хопът не е това, което е по медиите. Не говоря за моите парчета, аз тепърва започвам. Има много добри изпълнители, които имат какво да кажат и да покажат, но по една или друга причина те не стигат до медиите. Хубавото е, че благодарение на интернета тези изпълнители изграждат фен база и напредват, хората ги слушат.

Скоро бях на концерт на едно момче, на когото никой не му обръща внимание в медиите - Явката. Залата беше пълна, а публиката знаеше всичко, което той рапира. Това означава, че той има собствена вярна публика, която иска да чуе какво казва той.

- Мечтаете ли за „Златен скункс”?

- Ами да. Въпреки че съм с имунитет, може да ми го свалят някой ден. Гледам да не открадна някой клип или някоя песен, че ще го получа, но аз гледам да правя авторски неща. Вижте, човек се дразни от тази награда единствено ако се взема много насериозно.

Нашият гост:

Боби Ваклинов е роден в Благоевград. Той е репортерът на “Господари на ефира”, който връчва “Златния скункс” в шоуто. Паралелно с телевизията се занимава с хип-хоп - до броени дни излиза новата му песен с Милица Гладнишка. Завършил е телевизионна журналистика в СУ “Св. Климент Охридски”, както и магистратура по продуцентство в креативната индустрия. Щастливо разГОДЕН, като се бори за попечителство над 1-годишен джак ръсел, придобит по време на годежа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта