Меркел на срещата на върха на Еврозоната: Помощта за Гърция няма да е на всяка цена (Обзор)

Германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че споразумението за програма за помощ за Гърция няма да бъде сключено „на всяка цена“, предаде AFP, цитиран от агенция "Фокус". „Няма да има споразумение на всяка цена“, заяви Меркел на влизане на срещата на върха на Еврозоната. „Предстоят ни тежки преговори“, добави тя.

След като председателят на еврогрупата Йерун Диселблум бе принуден да прекъсне заседанието й заради спор между финансовия министър на Германия Волфганг Шойбле и президента на Европейската централна банка Марио Драги, в Брюксел днес  се провежда среща на върха на Еврозоната, посветена на гръцкия проблем.

Преди началото на срещата премиерът на Гърция Алексис Ципрас изрази оптимизъм като заяви, че споразумението относно Гърция може да бъде постигнато още днес.

„Ние сме готови за достоен компромис. Той е от полза за всички народи на Европа. Ние можем да постигнем споразумение днес, ако това бъде поискано от всички участници“, заяви Ципрас при пристигането си на срещата на върха на Еврозоната.

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че неговата страна ще направи всичко, за да запаси Гърция в еврозоната: „Франция ще направи всичко за да открие споразумение, което да позволява Гърция да остане в еврозоната“, заяви Оланд при пристигането си в Брюксел. Той отхвърли идеята за „временно излизане на Гърция от еврозоната“, предложена от Германия.

Постигането на каквото и да е споразумение относно Гърция в неделя е малко вероятно, заяви министърът на финансите на Словакия Петер Казимир

На въпрос на журналисти какво очаква от днешната среща на Еврогрупата Казимир отговори: „Нищо. Нищо сериозно, поради това, че е невъзможно да се достигне споразумение днес.В момента за гърците е по-важно банките да отворят възможно най-скоро“.

Премиерът на Малта Жозеф Мускат заяви, че Гърция трябва да бъде спасена „но не на всяка цена“.

„Съществуват два сценария за предотвратяването на финансовия колапс на Гърция- да се дръпне спусъка на всичко и страната да изпадне в несъстоятелност сама или да се помогне на Гърция да се възстанови така, че да може да плаща дълговете си.

Ако „дръпнем спусъка“ и гръцките банки изпаднат в неплатежоспособност , икономиката на Гърция ще страда невъобразимо. Дори Малта ще бъде изложена на сътресения, а за Гърция ще бъде неимоверно трудно да плати дълговете си“, заяви Мускат.

Малтийският премиер изключи възможността дългът на Гърция към Малта , в размер на 177 милиона евро, да бъде опростен, но заяви, че Валета е готова да бъде гъвкава относно сроковете за връщане.

Министърът на финансите на Литва Римантас Садзиус изрази надежда, че лидерите на страните от Еврозоната ще „сътворят чудо“ , постигайки споразумение с Гърция.
„Споразумението зависи от политиците, те могат да сътворят чудо. Надявам се, че днес ще се случи чудотворен момент“ , заяви Римантас от Брюксел .

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят