Реформата в конституцията - или окастрена, или отхвърлена

Поправките в конституцията, с които ще се прокарва съдебната реформа, или ще бъдат редактирани след първо четене, или ще бъдат окончателно отхвърлени. Такива са двата основни варианта за промени в Основния закон, които ще бъдат обсъждани между партиите в парламента в следващите дни. Совалките се налагат, тъй като миналата седмица специалната комисия отхвърли текстовете. Против бе опозицията, но и АБВ.

В събота ДПС, чиито гласове са ключови за приемането на поправките, разписа вариант, при който е склонно на подкрепа - сегашният проект да бъде оттеглен, а след консенсус между евроатлантическите партии ГЕРБ да внесе нов, който да бъде приет в кратки срокове след местния вот.

Според запознати има вероятност и да се стигне до ремонт на сегашния проект след първо четене, което трябва да се случи преди лятната ваканция. За това вече намекна и зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов, като съобщи, че след първо гласуване текстовете ще бъдат прецизирани. А вицепремиерката Меглена Кунева в ефира на БНР директно призова ДПС да каже какво не харесва в предложените промени в Основния закон.

В момента се предлага Висшия съдебен съвет (ВСС) да бъде разделен на две колегии - съдийска и прокурори, но общите решения да се вземат от пленум. Предвижда се още мандатът му да бъде намален от 5 на 4 години.

До който и вариант да се стигне обаче, окончателното приемане на промените в конституцията ще бъде след местния вот. Това ще се наложи, тъй като текстовете едва ли ще съберат необходимите 180 гласа за бърза процедура. При подкрепа от 160 депутати, която може да бъде осигурена от управляващите без АБВ, но с помощта на ДПС, новото разглеждане на проекта в пленарна зала трябва да бъде между два и пет месеца след първото, което прави най-рано края на септември. Това ще съвпадне със старта на предизборната кампания и заради това се очаква разглеждането да бъде отложено за след вота.

Попова прогнозира по-голяма зависимост на прокуратурата

Вицепрезидентката Маргарита Попова изрази притеснение по отношение на готвената съдебна реформа и възможността прокуратурата да изпадне в по-голяма политическа зависимост. Пред БНТ тя заяви: „Не ме притеснява разделянето на ВСС на две камери. Притеснява ме, че се представя като единствен модел за защита на магистратската общност. Притеснява ме, че при разделянето на две квоти прокуратурата ще изпадне в по-голяма зависимост заради политическата квота. Притеснява ме и говоренето за мястото на прокуратурата.“

Калфин разкритикува извиването на ръце

Вицепремиерът Ивайло Калфин обяви за неприемливи “извиването на ръце” и “поставянето на политически ултиматуми за промени в конституцията”. След като АБВ гласува против, от Реформаторския блок обявиха, че може и да не подкрепят реформите в пенсионната и социалната система, които Калфин предлага. Поправките в Кодекса за социално осигуряване трябва да влязат на второ четене в пленарна зала преди депутатската ваканция.
АБВ обаче също има ултиматум към управляващите - окончателното приемане на поправки в закона за референдумите, които да намалят прага им на валидност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини