Гърция иска милиарди евро от Германия

Петя Аврамова: От 15 май започва тестването на тол системата

Около 200 000 пчели на Нотр Дам оцелели въпреки огнения ад

Йорданка Фандъкова: Работим за осигуряване на качествени работни места, за да задържаме младите в града

Отново мръсна клевета срещу България “Репортери без граници” калят страната ни под диктовката на българските соросоиди

Арестуваха адвоката на българина Серафим Райчев

Романтика и оспорвано състезание тази вечер в „Hell’s Kitchen“

Султанатът на Оман се отказа от исковете си срещу България заради КТБ

Проф. Пламен Киров: Лозан Панов ще бъде удовлетворен, само ако той посочи главния прокурор

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 19 април 2019

Според разследването на Робърт Мълър няма координация между кампанията на Тръмп и Русия

Инвеститорите доволни от ниските данъци и заплати България става 12-та в света по производство на коли, ако “Фолксваген” направи завод

Сани Жекова слиза от сноуборда

Туба Бююкюстюн не се отказва от актьорството Този сезон обаче няма да се снима в сериали

Куриери докладват на НАП онлайн търговците

По-строги правила за одиторските фирми

Ще бъдат въведени по-строги правила за одиторските фирми чрез промени в Закона за независимия финансов одит. Новите текстове вероятно ще бъдат внесени за разглеждане в парламента в рамките на следващата седмица, обясни пред „Труд“ председателят на временната парламентарна комисия за КТБ Десислава Атанасова. Целта е да се засили контролът над компаниите от бранша и да се подобри работата на Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори (КПНРО).

След затварянето на КТБ се оказа, че компанията „Кей Пи Ем Джи – България“ години наред е заверявала финансовите отчети на банката, без да забележи порочните практики в нея. До отнемането на лиценза на фирмата обаче така и не се стигна. Крайната мярка беше отхвърлена при тайно гласуване на петимата членове на Комисията за надзор над одиторите. Ведомството все пак реши, че ще наложи санкция от 100 хил. лв. на „Кей Пи Ем Джи – България“. Отделно от това глоба от 100 хил. лв. има и за двама от одиторите, проверявали КТБ.

Сега по думите на Атанасова законът ще бъде променен, така че членовете на Комисията за надзор на одиторите да гласуват явно при решения за отнемането на лиценза на дадена компания.

„Санкциите за одиторите също ще бъдат завишени“, обясни Атанасова. Тя не се ангажира да посочи каква точно ще е промяната. Още през януари обаче председателят на Комисията за надзор над одиторите Ваня Донева поиска глобите за нарушения на одиторските компании да не бъдат фиксирани, а да се формират на база на процент от приходите им.

Обсъжда се още да се въведе ротация за одиторските фирми, които заверяват годишните финансови отчети на предприятия, осъществяващи дейност от обществен интерес.

Пред БНР шефът на комисията за КТБ Десислава Атанасова обясни още, че ще има промени и в Закона за БНБ. Постъпили са и законодателни предложения на ДАНС за разширяване правомощията на дирекциите „Финансово разузнаване“. Все още обаче не е решено дали те ще бъдат подкрепени от управляващите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.