Филмова сюита открива “Аполония 2015”

С поклон към българското кино ще започнат тазгодишните Празници на изкуствата “Аполония” в Созопол. Причината, разбира се, е 100-годишнината на седмото изкуство у нас, но идеята на организаторите е нестандартна. Нарича се “Филмова сюита” и ще събере на 28 август на сцената на градския амфитеатър 35 музиканти. Там ще бъдат “Арена Оркестра” с концертмайстор Пламена Жекова, Димитър Семов (ударни), Мирослав Иванов (китара), Росен Захариев (тромпет и перкусии) и Димитър Карамфилов (контрабас), за да изпълнят музика от български филми в аранжименти, създадени специално за “Аполония” от маестро Живко Петров.

Част от новите ни филми са в програмата на 31-вото издание на фестивала. Най-награждаваната лента на изминалата година - “Урок” на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, ще се завърти веднага след “Сюитата”. Ще бъдат показани още игралните “Събирач на трупове” на Димитър Димитров, “Жената на моя живот” на Антоний Дончев, “Омбре” на Захари Паунов, "Бартер" на Атанас Киряков, “Съдилището” на Стефан Командарев и документалните “Вълшебното огледало на Любен Зидаров” на Мария Николова и “Животът е безкраен суинг” на Андре Шандел.

И още нещо, създадено специално за “Аполония 2015” - театралният спектакъл “Лив Щайн”, чиято премиера са очаква на 29 август в созополското читалище “Отец Паисий”, е копродуцкия на фондация “Аполония” и МГТ “Зад канала”. Пиесата е на младата, но нашумяла в Европа, грузинска писателка Нино Харатишвили. Режисьорът Крис Шарков е поверил ролите на Анастасия Лютова, Весела Бабинова, Пенко Господинов и др.

Фестивалната публика ще види и един от най-нашумелите спектакли на сезона - “Къщата на гнева” на Диана Добрева, както и "Театър, любов моя", постановка на Касиел Ноа Ашер, с който Театър 199 отбеляза наскоро своя 50-и рожден ден.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура