82 – 86 милиарда евро за евентуален спасителен план за Гърция

Евентуална нова програма за оказване на помощ на Гърция се оценява между 82 и 86 милиарда евро в заключителен документ на Еврогрупата, предаден днес на държавните и правителствените ръководители, с копие от който се е сдобила АФП.

Еврогрупата отчита, че евентуална програма ще се нуждае от финансиране между 82 и 86 милиарда евро. Еврогрупата приканва институциите (Европейската комисия, МВФ, ЕЦБ) да проучат възможностите за намаляване на сумата чрез данъчни мерки и приватизации, се изтъквало в документа.

Междувременно управителят на най-голямата гръцка област- Атика, Рена Дуру, разкритикува политиката на Европейския съюз спрямо Гърция. Според Дуру не би могло да се постигне решение на гръцката криза, ако планът на Брюксел е да изгони Гърция от Еврозоната и ЕС, пише Spiegel.

„Ние няма да намерим решение, ако планът, разработен за моята страна, предвижда прогонване на Гърция от Еврозоната или намаляване на заплатите и пенсиите до нивото на тези в Хърватия и други балкански страни. Не трябва да бъдат държани България и Румъния в ЕС и години наред да се водят преговори за членство с Турция, а Гърция да бъде гонена от европейското семейство“, заяви управителят на област Атика.

„Излизането от еврозоната на която и да е страна би било катастрофа. Ние се стараем, работим и изпитваме трудности. Ние признаваме това. Но реално, след политиките на икономия в последните 5 години, просто не си достигат кадри“, добави Рена Дуру.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят