Президентът Радев поздравява християнската общност в България по повод днешните светли празници

Премиерът Борисов изпрати съболезнователна телеграма до министър-председателя на Шри Ланка

Екатерина Захариева изпрати съболезнователна телеграма до своя колега от Шри Ланка Тилак Марапана

За два дни затварят всички училища в Шри Ланка

Делото за катастрофа, при която загинаха двама възрастни и дете, влиза в съда

МВнР: Има българи в един от хотелите, засегнати от бомбените атаки в Шри Ланка

Шефът от СОБТ остава в ареста Той беше обвинен, че е искал откуп за автомобил

Ученици се състезаваха в Монтана по умения за борба с бедствия

Бал на цветята събра децата на Берковица за Цветница Бившият шеф на парламента доц. Борислав Великов е патрон на празника

Двама души са загинали при нова експлозия в столицата на Шри Ланка

Показват „Съкровищата на Земята” в Монтана

МВнР: Няма данни за пострадали българи при терористичните атаки в Шри Ланка

Мечки и муфлони се заселват под връх Миджур в Северозапада Дивите свине са най-многобройни, ловците ще засилят отстрела им

Нахутът обича бавното готвене

Патриарх Неофит оглави празничната Света литургия по повод Цветница в катедралния храм „Св. Александър Невски“ (СНИМКИ)

Решение за Гърция може да се очаква в понеделник сутринта

Срещата на държавните лидери от еврозоната може да вземе решение за Гърция в понеделник сутринта, казва пред РИА Новости източник, близък до ръководството на ЕС.

„Има известен напредък. Обсъждат се предложенията, изпратени от министрите на финансите. Засега нищо не се е променило в сравнение с първоначалния документ.

Лидерите обсъждат кои предложения може да бъдат приети и кои отхвърлени. Но скоро решение няма да има.

Предполагат решение може да има в сутрешните часове“, казва източникът.

Атина настоява за „уважаващ гръцкия народ“ план за спасяването на Гърция (ОБЗОР на агенция Фокус)

Еврогрупата е подготвила списък с условия за възобновяването на преговорите с Атина , от своя страна Гърция трябва да изрази съгласие с тях на ниво парламент, заяви министърът на финансите на Австрия Ханс-Йорг Шелинг.

„Ние подготвихме заявление, то трябва да бъде допълнено. Започвайки с утрешния ден Гърция трябва да изрази съгласие с тези условия на ниво парламент. Ако тези условия бъдат приети, преговорите за програмата за помощ ще започнат“, заяви Шелинг.

Журналистката Тара Палмери от Politico съобщи, че лидерите от еврозоната бързо са обсъдили половината от доклада от четири страници с предложения за реформи в Гърция. Палмери допълва, че предложенията на еврозоната за приватизация в размер на 50 млрд. евро на гръцки активи са били посрещнати със „100% не“ от Атина.

Изготвеният от финансовите министри от еврозоната план за финансова помощ за Гърция, поставящ брутални условия пред Атина, е „много лош“, но гръцките власти не могат да си позволят никакво отлагане на започването на преговори, предаде източник от гръцкото правителство.

„Текстът като цяло е много лош. Ние се опитваме да намерим решения“, казва източникът. По думите му, на Гърция ѝ свършват парите и преговорите трябва да започнат без отлагане.

Министърът на отбраната на Гърция Панос Каменос коментира, че кредиторите искат да разкъсат страната.

Новата програма за помощ на Гърция може да бъде в размер между 82 и 86 милиарда евро, според проектодокумент от срещата на Еврозоната.

В телефонен разговор премиерът на Гърция Алексис Ципрас е заявил на финансовия министър на САЩ Джейкъб Лю, че страната му иска еврозоната да осигури финансова помощ, но такава, която „уважава гръцкия народ“.

„Еврогрупата отбелязва необходимостта от програма за финансиране в размер между 82 и 85 милиарда евро, както е потвърдено от институциите“, се посочва в документа. Проектодокументът е приет от 19-те лидери на Еврозоната, които се събраха на извънредно заседание в неделя вечер с надеждата за постигане споразумение, което да позволи на Гърция да запази еврото като валута.

Същевременно министрите на финансите на Еврозоната не изключват възможността за временно излизане на Гърция от валутния съюз, в случай , че не бъде постигнато споразумение с Атина.

Програмата за финансова помощ предвижда още предоставянето на около 25 милиарда евро за рекапитализацията на гръцките банки, като от тази сума 10 милиарда евро ще бъдат предоставени незабавно.

„Третата програма за помощ трябва да включва средства от фондовете на Европейския стабилизационен механизъм в обем до 25 милиарда евро и финансиране по линията на МВФ“, се посочва в документа.Също така в него се отбелязва, че участието на МВФ в новото споразумение с Гърция е задължително условие за получаването на програма за кредитиране.

Премиерът на Италия Матео Ренци заяви, че гръцката дългова драма може да доведе до спад на доверието сред гражданите на ЕС.

„Постигането на споразумение е отговорност както на Европа, така и на Гърция. Ние ще направим всичко за да постигнем споразумение. В сравнение с началото, сега ние сме много близо до споразумение. Сближихме се много“, заяви Ренци.

От друга страна словашкият премиер Роберт Фицо коментира, че няма място за милост спрямо Гърция.

„След като Словакия успя да проведе реформи, значи и Гърция може да го направи. Няма място за милост от наша страна. За да започнат каквито и да е преговори относно третата програма за помощ, парламентът на Гърция трябва да даде своето одобрение.Ние искаме да видим какво ще направят те с Данъка добавена стойност, с пенсионната система и индивидуалните закони“, заяви Фицо.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.