Протестират в Гърмен срещу отложеното събаряне на незаконни постройки

Планираният за днес втори етап на събаряне на незаконните постройки в село Гърмен се отлага. Причината е решението на Европейския съд по правата на човека, според което първо трябва да бъде осигурен подслон на засегнатите семейства. Заради отлагането на събарянето жителите на община Гърмен подготвят протест в края на тази седмица, съобщи bTV.

От ведомството на Лиляна Павлова уточниха, че освен писмото от Европейския съд са получили и писма от Министерството на труда и социалната политика и Държавната агенция за закрила на детето, както и от неправителствени организации като Хелзинския комитет.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството съобщи още, че 4 семейства са отказали настаняване в социални жилища, защото са при роднини, но децата им ще бъдат обгрижени. Други две семейства също са отказали помощ.

Премахване на незаконните постройки е потвърдено от Върховния административен съд, защото те са и опасни за обитателите им.

До събарянето на къщи в Гърмен се стигна след протести на българи от селото срещу кражби на ромите. Те поискаха да бъдат съборени всички незаконно построени къщи в ромския квартал „Кремиковци”. На 29 юни бяха съборени първите 4 къщи в ромската махала в селото.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони