Ципрас, Меркел, Оланд и Туск изготвиха "компромис" за помощта за Атина

Лидерите на Гърция, Германия, Франция и ЕС са постигнали „компромис“ по помощта за Атина на продължилите цяла нощ преговори, който сега ще бъде представен пред останалите страни-членки на еврозоната, предаде AFP, позовавайки се на европейски източник.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас, германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд и председателят на Европейския съвет Доналд Туск изготвиха предложение в кулоарите на извънредната среща на 19-те страни в еврозоната, съобщава източникът, пише Фокус.

"Два големи въпроса остават отворени", но "ние подготвихме почвата, за да се споразумеем почти за всичко останало", заяви гръцки правителствен източник по повод на преговорите за Гърция в Брюксел, цитиран от АФП.

Препъникамък остават "участието на МВФ, което Гърция не иска", в евентуалната нова програма за спасяване, както и създаването на фонд в Люксембург, включващ 50 милиарда гръцки активи, които да гарантират изпълнението на приватизацията, предписана на страната.

Тази идея "се отхвърля" от Атина, каза източникът. "С пистолет опрян в слепоочието всеки ще се съгласи", каза още той, позовавайки се на тежестта на финансовата ситуация в Гърция и нейните банки, за да оправдае отстъпките, направени от правителството. 

Според ТАСС срещата на държавните лидери от еврозоната взе решение да остави Гърция в общата валута „на основание постигнато с Атина съгласие за изпълнение на задълженията пред кредиторите“, предава източник в кулоарите на срещата.

„Постигнато е разбирателство за започването на трета програма за помощ за Гърция, което гарантира оставането на страната в еврозоната“, казва той. Дипломатът подчертава, че третата програма за финансова помощ ще се осъществява „поетапно, според реализирането на бюджетните мерки от Гърция“.

Първата стъпка, която Атина трябва да направи по изпълнение на своите задължения е „приемането от парламента до 14 юли на съгласувани с институциите структурни реформи“. Става дума за шест законопроекта, включително за пенсионната и данъчна реформи, включително преразглеждане на системата за ДДС.

Очаквайте подробности.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят