Белгийският премиер: Еврозоната постигна споразумение за Гърция

Срещата на върха на еврозаната постигна споразумение за Гърция.

Това твърди белгийският премиер Шарл Мишел. "Споразумение", написа той на страницата си в Туитър, цитирана от "Гардиън".

В същото време люксембургският премиер заяви, че Гърция и еврозоната са близо до постигането на споразумение, предаде Франс прес.

Пръв от лидерската среща излезе словенският премиер Миро Цера, а след него и президентът на Литва Далия Грибаускайте. Според Цера остава само един въпрос да бъде уточнен, написа самият той в Туитър, без обаче да уточни дали става въпрос за участието на Международния валутен фонд в новата спасителна програма за Гърция или за създаването на фонд от 50 милиарда евро от гръцки активи, които да гарантират изпълнението на приватизацията. Това са двата въпроса, които продължават да се обсъждат. Според лидера на Литва участниците са постигнали "почти споразумение".

Еврокомисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси каза, че дългата дискусия доказва желанието Гърция да остане в еврозоната. "Съществува желание Гърция да остане в еврозоната в противен случай, защо щяхме да губим толкова време, ако всички не разбираха, че има една голяма задача", каза той пред Ер Те Ел.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц заяви, че идеята за временен "Грексит" вече не е на дневен ред. "Идеята за 5-годишно излизане вече не е на масата за преговори. Няма смисъл да говорим по този въпрос. Днес европейският проект се намира на върха на бръснача", каза той и добави, че еврозоната може да изгърми.

Според участник в срещата гръцкият премиер Алексис Ципрас иска да постигне сделка още днес, докато европейските кредитори искат гръцкият парламент да приеме законодателните промени за обещаните реформи.

Очаквайте подробности

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят