Акулите харесват хеви метъл (видео)

Акулите имат собствен музикален вкус и харесват хеви метъл. До този извод изненадващо стига екип документалисти, снимащи филм за морските обитатели за известния канал "Дискавъри".

Кинаджиите преследват голяма бяла акула - дълга почти 5 метра и с тегло от 1,6 тона. За да привлекат вниманието й и да я накарат да се приближи, те прибягват до необичайно средство - музиката. Авторите използват тактика, приложена за първи път през 2011 г. от австралийския гмуркач Мат Уолър, организатор на подводни разходки за туристи. Той открива, че зъбатите хищници реагират особено "благосклонно" на тежкият рок и най-вече на дет метъла. Мат привлича страховитите риби с парчета на AC/DC и твърди, че ефектът им е поразителен.

Тестът на "Дискавъри" потвърждава наблюденията на австралиеца. С помощта на високоговорители изследователите пускат различни мелодии и песни от всевъзможни стилове. Докато на повечето музикални изпълнения акулите въобще не реагират, те удивително бързо пристигат, щом чуят мрачния, апокалиптичен метъл. Освен преследвания екземпляр още други две големи чудовища се отзовават на музикалния повик. Освен това започват бясно да се въртят под звуците. Обикновено при подводни снимки или проучвания учените използват смесица от рибни останки, кости и кръв. На тази миризма никоя акула не може да устои. Обяснението на снимачния екип на научно-популярната телевизия е, че хищниците всъщност обичат "музиката на смъртта" - тъй като в известна степен чувстват, когато жертвата им е обречена.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл