След 17 часа преговори в Брюксел: Гърция остава в еврозоната (Обзор)

Гърция остава в еврозоната срещу съгласие за 3-годишна помощ в размер на 82-86 млрд. евро, ангажименти за още реформи и взаимни компромиси по бъдещия гаранционен фонд.

Споразумението бе постигнато след 17 часа непрекъснати преговори на лидерите на еврозоната, включително и през нощта. Това са най-дългите преговори в рамките на ЕС, след преговорния маратон по договора от Ница.

Съгласието бе изработено тази сутрин, буквално в последния момент след драматични преговори, придружени с някои прекъсвания, двустранни и многостранни консултации и корекции по направените предложения.

Срещата на върха на еврозоната постигна единодушно споразумение, написа в туитър председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Според него Гърция ще получи нов заем, но срещу извършването на "сериозни реформи". Новината бе потвърдена от белгийския премиер Шарл Мишел и премиера на Малта Джоузеф Мускат. "Лидерите от еврозоната са решили да оставят засега Гърция в еврозоната", така руската агенция ТАСС коментира постигната договореност.

Имаме "Greekment", заяви умореният Туск. Използваната от него словосъчетание идва от думите "Greece" и "Agreement" (Гърция и споразумение). То е контрапункт на известното доскоро словосъчетание "Grexit", означаващо евентуалното напускане на еврозоната от Гърция.

"Ние имахме само една цел днес – да намерим споразумение", заяви на извънредната пресконференция Доналд Туск, който приветства "конструктивната позиция" на Гърция, спомогнала да се възстанови доверието.

Според него сега финансовите министри на еврозоната трябва да започнат бързо преговори по условията за финансирането на Гърция. По думите му, това е така, защото Гърция ще трябва да плати 7 млрд. евро на Европейската централна банка през юли и август, преди новата финансовата помощ за Атина да й бъде предоставена.

Това споразумение включва и "строги условия" за Гърция, предупреди Туск. Той подчерта, че споразумението трябва да бъде одобрено от парламентите на няколко държави, включително и на самата Гърция.

От своя страна председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че "яко" се е работило за споразумението. Той потвърди, че е отхвърлена идеята за "Grexit".

На своя ред френският президент Франсоа Оланд каза, че гръцките банки най-вероятно ще останат затворени още няколко дни. През това време ще се очаква финализиране на споразумението. Според него целта за оставане на Гърция в еврозоната е постигната.

Обемът на помощта за Гърция е 82-86 млрд. за три години, обяви на свой ред германският канцлер Ангела Меркел.

Гърция се съгласи за създаването на фонд от 50 милиарда евро на гарантиране третата програма за помощ, съобщи след срещата на върха ръководителят на Еврогрупата Йерун Дейселблум. "Целевият размер на фонда, в който ще се акумулират активите на Гърция, ще бъде в размер на 50 млрд. евро и ще бъде със седалище в Гърция", заяви още Дейселблум. Според него половината от тази сума ще бъдат за рекапитализация на банките.

Размерът на фонда бе един от двата спорни момента. За 50-те милиарда настояваше главно Германия, която също искаше седалището на фонда да бъде извън Гърция, по-точно в Люксембург. Други страни са предлагали по-малко размер на фонда, гръцкият премиер Алексис Ципрас например е предлагал 17 милиарда евро.

Вторият спорен момент бе ролята на МВФ, като Ципрас се е съпротивлявал срещу досегашната роля на фонда в отпускането на средства за страната му. До момента не се знае какво е договорено по въпроса.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят