Неправителствени организации предлагат Манолова за омбудсман

Институтът за модерна политика на Борислав Цеков и други граждански организации, сред които гражданско движение ДНЕС, Центърът за защита на правата в здравеопазването с председател д-р Стойчо Кацаров и Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите внесоха в Народното събрание предложение Мая Манолова да бъде избрана за омбудсман. Това съобщи БГНЕС.

Предложението е адресирано до всички парламентарни групи и до председателя на парламента Цецка Цачева. В писмото се изтъква, че омбудсманската институция трябва да е проактивен фактор и да е реален защитник на гражданите и обществения интерес, а не адвокат на властта.

За омбудсман трябва да бъде избрана личност с широка публична известност, която познава механизмите на държавното управление и е доказала на дело, че може да бъде коректив на силните на деня, заявяват още гражданските организации, издигнали кандидатурата на Манолова.

"Институцията на омбудсмана има нужда от нова енергия, защото се изгуби от обществения хоризонт през последните години, бяга от горещите правозащитни въпроси и не поставя ясно неудобните теми пред изпълнителната власт. Мая Манолова има потенциала да извади омбудсмана от това латентно състояние. Тя е доказала, че може да казва "не" на съмишленици и "да" на опоненти в името на каузи. Очакваме сериозна подкрепа за предложението от парламентарните групи", подчерта Борислав Цеков от Института за модерна политика.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини