Вижте какво да направите, ако имате нужда от помощ по време на почивка в чужбина

С настъпването на сезона на летните отпуски, когато милиони европейци планират да пътуват на територията на Европейския съюз или отвъд границите му, идва моментът да си припомним някои съвети, свързани с пътуването, които е добре да се знаят от всеки европейски гражданин. Tези съвети дават полезна информация за различните насоки, в които работи ЕС, за да подпомогне и окаже нужната закрила на пътниците в ЕС, съобщава представителството на ЕК в България.

Ако пътниците се нуждаят от спешна помощ - линейка, пожарна или полиция, трябва да позвънят на безплатния номер 112, където и да се намират в ЕС. Спешният телефонен номер за съобщаване за изчезнали деца е 116 000.

ЕК съветва европейските граждани и как да постъпят, когато имат нужда от помощ, но се намират в страна извън Европа, в която няма нито посолство, нито консулство на тяхната държава.

Като гражданин на страна от ЕС вие автоматично сте гражданин и на ЕС и съответно имате право на консулска помощ, ако се намирате извън ЕС (дори ако вашата държава няма представителство там), гласи съветът на ЕК.

Можете да се обърнете за помощ към което и да е консулство или посолство на друга държава от ЕС, в случай че например бъдете арестуван, претърпите тежка злополука или загубите важни документи.

Също така имате право на помощ в кризисни ситуации — при евакуация държавите от ЕС са длъжни да помогнат на всеки гражданин на ЕС така, както биха го направили за собствените си граждани.

Можете да видите дали вашата държава има представителство в страната, за която пътувате, на уебсайта на Европейската комисия, посветен на консулската закрила. В бъдеще гражданите ще имат още по-добра закрила, когато тяхната страна няма представителство извън ЕС, благодарение на нови правила, които бяха приети през април тази година и които държавите трябва да започнат да прилагат до 2018 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят