Големият германски нападател Кевин Курани ексклузивно пред „Труд“: Мнозина са се учили от Балъков

Президентът Радев поздравява християнската общност в България по повод днешните светли празници

Премиерът Борисов изпрати съболезнователна телеграма до министър-председателя на Шри Ланка

Екатерина Захариева изпрати съболезнователна телеграма до своя колега от Шри Ланка Тилак Марапана

За два дни затварят всички училища в Шри Ланка

Делото за катастрофа, при която загинаха двама възрастни и дете, влиза в съда

МВнР: Има българи в един от хотелите, засегнати от бомбените атаки в Шри Ланка

Шефът от СОБТ остава в ареста Той беше обвинен, че е искал откуп за автомобил

Ученици се състезаваха в Монтана по умения за борба с бедствия

Бал на цветята събра децата на Берковица за Цветница Бившият шеф на парламента доц. Борислав Великов е патрон на празника

Двама души са загинали при нова експлозия в столицата на Шри Ланка

Показват „Съкровищата на Земята” в Монтана

МВнР: Няма данни за пострадали българи при терористичните атаки в Шри Ланка

Мечки и муфлони се заселват под връх Миджур в Северозапада Дивите свине са най-многобройни, ловците ще засилят отстрела им

Нахутът обича бавното готвене

Ромска организация се обяви срещу събарянето на 124 къщи в Гърмен

Ръководството на Центъра за междеутнически диалог и толерантност „Амалипе“ във Велико Търново се обяви срещу събарянето на 124 къщи в квартал „Кремиковци“ в село Гърмен. От ромската организация са изпратили отворено писмо до президента, премиера, министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин, вицепремиера по европейските фондове Томислав Дончев, министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Сезирани са още председателя на Държавната агенция за защита на детето /ДАЗД/ Ева Жечева, както и началника на ДНСК инж. Милка Гечева.

„Обезпокоени сме от намерението на Държавната агенция за национален и строителен контрол да разруши 124 от общо 134 къщи в село Гърмен без да е налице алтернатива за жилищно настаняване на засегнатите семейства. Тази стъпка ще остави без покрив над 200 деца, като ще доведе до тяхното отпадане от училище и ще ги изложи на много рискове, с които те не се сблъскват понастоящем!“, категорични са от Център „Амалипе“.

От неправителствената организация допълват, че са участвали на терен в социалната оценка на децата и семействата в риск в Гърмен, инициирана от ДАЗД от 2 до 5 юли. „Децата от квартала са добре обгрижвани от своите семейства и не са подложени на допълнителни рискове освен тези, които произтичат от бедността на родителите. Няма деца без родителски контрол, не са разпространени наркомании и тютюнопушене.Подлежащите на задължително обучение 170 деца са записани в местното СОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ и още 32 ученика в училището в село Горно Дряново“, пише още в обръщението.

От Център „Амалипе“ предупреждават, че разрушаването на жилищата при липса на алтернатива за настаняване, ще отключи всички възможни рискови фактори. „Семействата ще останат без подслон и дори елементарни битови условия. Вероятността децата да отпаднат от училище е изключително висока, което ще ограничи до минимум шансовете им за достойна трудова и житейска реализация. Голяма е вероятността оставените без жилища семейства да се превърнат в криминализиран контингент“, заявяват още от „Амалипе“.

От организацията изброяват като доказателство за негативните тенденции и конкретни факти. В писмото до институциите се припомня, че след началото на анти-ромските протести и последвалата блокада на кватал „Кремиковци“ 137 деца са спрели да ходят на училище. При разрушаването на първите 4 къщи, 15 деца са нощували на открито. „В планираните за разрушаване на 13 юли две къщи, живеят още деца, включително дете с 95 % инвалидност“, заявяват от Център „Амалипе“.

От организацията подозират липса на взаимодействие и дори противопоставяне между различните институции, както и за опити жителите на квартала да бъдат превърнати в жертва на политически злоупотреби. Негодуващите апелират за спешно изработване и изпълнение на кризисен план, който да доведе до разумен изход от създалата се ситуация. От Център „Амалипе“ препоръчват да бъде отложено събарянето на къщите, а държавата да помогне на Община Гърмен за изграждане на социални жилища.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.