Пет жени са били убити в близост до църква в Дагестан

12 души са задържани преди срещата Левски – Ботев (Пд)

Красимир Каракачанов: Амбицията ми е докато съм министър да въведем доброволната военна служба

Патриарх Неофит поиска и даде прошка в храма ”Света Неделя”

Делян Пеевски: Противниците ми са хората, ограбили България

Пропадане в снежна козирка убива Ния (обзор) Седнала да си сложи котки на краката върху снежна козирка, която се сринала

Турист почина на ски писта „Кулиното”

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в понеделник, 19 февруари 2018

Десет души са затрупани от лавина в Алпите

Италиански „Левски“ на старта

Българските Destiny’s Child изгряха в „Гласът на България“

НФСБ провежда шествие по повод 145 години от гибелта на Апостола на свободата

Протестиращи пред парламента: Не гласувайте тайно Конвенцията

Вижте поклонението пред паметника на Васил Левски в София

Сблъсъци между фенове на “Ботев” и полицията в София

Ромска организация се обяви срещу събарянето на 124 къщи в Гърмен

Ръководството на Центъра за междеутнически диалог и толерантност “Амалипе” във Велико Търново се обяви срещу събарянето на 124 къщи в квартал “Кремиковци” в село Гърмен. От ромската организация са изпратили отворено писмо до президента, премиера, министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин, вицепремиера по европейските фондове Томислав Дончев, министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Сезирани са още председателя на Държавната агенция за защита на детето /ДАЗД/ Ева Жечева, както и началника на ДНСК инж. Милка Гечева.

“Обезпокоени сме от намерението на Държавната агенция за национален и строителен контрол да разруши 124 от общо 134 къщи в село Гърмен без да е налице алтернатива за жилищно настаняване на засегнатите семейства. Тази стъпка ще остави без покрив над 200 деца, като ще доведе до тяхното отпадане от училище и ще ги изложи на много рискове, с които те не се сблъскват понастоящем!”, категорични са от Център “Амалипе”.

От неправителствената организация допълват, че са участвали на терен в социалната оценка на децата и семействата в риск в Гърмен, инициирана от ДАЗД от 2 до 5 юли. “Децата от квартала са добре обгрижвани от своите семейства и не са подложени на допълнителни рискове освен тези, които произтичат от бедността на родителите. Няма деца без родителски контрол, не са разпространени наркомании и тютюнопушене.Подлежащите на задължително обучение 170 деца са записани в местното СОУ “Св.Св. Кирил и Методий” и още 32 ученика в училището в село Горно Дряново”, пише още в обръщението.

От Център “Амалипе” предупреждават, че разрушаването на жилищата при липса на алтернатива за настаняване, ще отключи всички възможни рискови фактори. “Семействата ще останат без подслон и дори елементарни битови условия. Вероятността децата да отпаднат от училище е изключително висока, което ще ограничи до минимум шансовете им за достойна трудова и житейска реализация. Голяма е вероятността оставените без жилища семейства да се превърнат в криминализиран контингент”, заявяват още от “Амалипе”.

От организацията изброяват като доказателство за негативните тенденции и конкретни факти. В писмото до институциите се припомня, че след началото на анти-ромските протести и последвалата блокада на кватал “Кремиковци” 137 деца са спрели да ходят на училище. При разрушаването на първите 4 къщи, 15 деца са нощували на открито. “В планираните за разрушаване на 13 юли две къщи, живеят още деца, включително дете с 95 % инвалидност”, заявяват от Център “Амалипе”.

От организацията подозират липса на взаимодействие и дори противопоставяне между различните институции, както и за опити жителите на квартала да бъдат превърнати в жертва на политически злоупотреби. Негодуващите апелират за спешно изработване и изпълнение на кризисен план, който да доведе до разумен изход от създалата се ситуация. От Център “Амалипе” препоръчват да бъде отложено събарянето на къщите, а държавата да помогне на Община Гърмен за изграждане на социални жилища.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.