Джазменът Любомир Денев написа роксимфония

Queen's Hits е нарекъл своята роксимфония известният джазпианист, диригент и композитор Любомир Денев. Световната премиера на творбата се очаква на 21 юли на сцената на Летния театър в Русе, а следваща вечер ще звучи и в парка на Историческия музей в Плевен по време на концертите “Класиката среща Queen”.

„Идеята да се разработят най-популярните песни на Queen е на директора на Държавната опера в Русе маестро Найден Тодоров - разказва Любомир Денев. - Захванах се с ентусиазъм, подобен на този, с който преди години написах “Битълс сюитата” за Софийската филхармония. Но сега реших да композирам мащабно симфонично произведение. Използвах 10 песни, които разпределих в цикъл от три части. В първата са темите на Somebody to Love, Radio Ga Ga, We Are the Champions, We Will Rock You. За втора избрах балади и по-бавни песни като The Show Must Go On, I Want It All, Save Me, Friends Will Be Friends. Третата третира “Бохемска рапсодия”, а на финала като апотеоз на любовта звучи Who Wants to Live Forever. Търсех път, който ги свързва по убедителен начин. Песните трябваше да са разпознаваеми от публиката, но авторски претворени и „симфонизирани” от мен. Мисля, че включването на барабани, солокитара, баскитара и пиано помага в тази посока и вярвам, че се роди нов жанр - роксимфония.”

Освен Русенската филхармония в концертите ще участва и рокбанда със солист Теодор Койчинов, който нашумя през 2007 г. в “Мюзик айдъл”. А в изпълнението на Barcelona ще се включи солистката на Русенската опера, сопраното Владислава Гарвалова. Оркестрацията и аранжиментите са на Пламен Проданов и Свилен Димитров, а диригент ще бъде виенският възпитаник Димитър Косев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура