60% по-малко руски и украински туристи по Черноморието ни тази година

Руските и украинските туристи по Черноморието са намалели драстично с около 60 %. Това каза пред „Фокус” главният секретар на Българска хотелиерска и ресторантьорска организация (БХРА) Веселин Налбантов.

Според него това е обяснимо, тъй като те живеят във военни райони и са обеднели в следствие на конфликтите. „Познавам туристи и от Донецк, където са най-сериозните конфликти. Там войната продължава, хората не я искат, трябва да спре”, заяви Налбантов. Той посочи, че в момента курортите са пълни, предимно с чуждестранни туристи, които са закупили апартаменти в България. „Въпреки това, тези хора са в близката чужбина и те могат да инвестират в България. Важното е, че масата от 120-130 млн. души идват в страната ни и искат да продължат да идват при нас. Трябва да направим така, че да ги посрещаме добре”, посочи Налбантов.

Той отбеляза, че няма откъде да бъде компенсирана загубата на руски и украински туристи. „През последните години има тенденция за повишаване на туристи от Румъния, Словакия, Чехия. Никой не може обаче да се надява китайци, тайланци, индийци, иракчани да започнат да идват при нас, защото сме им много далече. Трябва да се съобразяваме с това. Трябва да привличаме руски и украински туристи”, каза още главният секретар на БХРА.

„Отправям един апел към всички да обичаме нашата страна”, допълни Веселин Налбантов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини