Радан Кънев: Дебатът за Конституцията вече позволява консенсус от 180 депутати

"Дебатът за конституционните промени навлезе в решителна фаза, позволяваща постигане на ключов консенсус от 180 гласа за промени на основния закон без отлагане и на базата на това да се извърши и промяна в закона за съдебната власт за същинското й преустройство", заяви в Смолян съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок и лидер на ДСБ Радан Кънев

Според него партиите в парламента нямали принципни различия за промени в Конституцията, а политически. БСП били против, защото реформата е на Бойко Борисов и ГЕРБ, ДПС били против, защото проектът според тях е на Реформаторския блок, а не на Бойко Борисов и ГЕРБ.

"Нашите привърженици са резервирани, защото в предлаганата конституционна промяна не виждат радикалните решения от предизборната ни програма, особено в реформата на прокуратурата.Така че да се говори, че става дума за промяна на Реформаторския блок, на Христо Иванов или на Радан Кънев, е просто несъстоятелно от политическа гледна точка. Не може да има конституционна реформа на една партия, на един министър или един лидер или правителство, защото има нужда от 180 гласа. Тук става дума за ключов основен национален приоритет и задължителна първа стъпка за връщане доверието на европейските инвеститори в българската държавност. Защото това, което е финансовата стабилност за Гърция, е правосъдието за България", заяви Кънев.

"Съдебната реформа не е на политическите сили, или правителството, а на обществото", добави той. При съдебна реформа у нас и при наличието на криза в Гърция и Украйна много качествени инвеститори е възможно да се насочат към България, Полша и Румъния. България обаче не била конкурентна, заради неефикасната съдебна система.

"Както кризата в Гърция, така и кризата в Украйна, освен много големи рискове за българската икономика и вреди, създават и огромни възможности. Защото това за територии, които дълги години бяха много атрактивни за европейските инвеститори, особено за най-активните между тях - немските промишлени инвеститори - в момента те масово напускат Русия и Украйна и търсят реализация на нови инвестиции в близки територии. Дали ще можем да се възползваме да отворим по този начин нови качествени работни места в промишлеността зависи изключително от това какви са сигналите ни в Германия за правосъдието ни. Защото ние сме в черен списък, а когато за една държава се казва, че има проблеми с правосъдието, за северноевропейските народи означава, че това е земя, на която не се стъпва", коментира Кънев.

"ГЕРБ се цели в областните градове на местните избори. Приоритетът на Реформаторския блок е в малките общини, така че нямаме сблъсък", каза още Кънев. Коалиционният блок искал да се утвърждава отдолу нагоре и да привлече избиратели в малките населени места, които били забравени от партията дълго време. Кънев и ген. Атанас Атанасов дойдоха в Смолян за областен съвет на ДСБ за местните избори. В Смолянска област почти навсякъде партиите от блока имали готовност да застанат зад единни кандидатури на местните избори, включително и в областния град, заяви Кънев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини